Skip to main content.

Motorola KRZR K1


Motorola KRZR ("Crazier"?) on suositun RAZR V3 –puhelimen hohtava seuraaja. Toisin kuin RAZR, joka on tunnettu tyylikkäästä metallisesta ulkomuodosta ja sen lähes anorektisista ohuudesta, KRZR ottaa askeleen hieman eri suuntaan. Metallinen ulkokuori on korvattu sinihohtoisella, heijastavan lasimaisella pinnalla ja vaikka KRZR on edeltäjäänsä paksumpi se ottaa pisteet kotiin kapeudellaan, tuntuen huomattavasti paremmalta kädessä.

Puhelimessa on mm. neljä GSM-taajuutta, 2 megapikselin kamera, langaton Bluetooth ja EDGE-tuki nopeisiin datasiirtoihin.

Muotoilu, rakenne ja käytettävyys

KRZR on simpukka/läppä-mallinen puhelin. Sen etupinta on sinisen heijastavaa lasista pintaa ja pohja silkkisen kumista, välissä on hienosti muotoiltua metallista pintaa joka eroaa selvästi edeltäjästään (pahoittelut jos tämä kuulostaa suklaapatukka mainokselta).

Pinta on erittäin tyylikkää näköinen, mutta valitettavasti jos puhelinta aikoo käyttää, se likaantuu helposti ja täyttyy sormienjäljistä ... itse huomasin jatkuvasti hankaavani puhelimen pintaa paidan kulmaan yrittäen päästä eroon sormenjäljistä. Ainakaan tämän testipuhelimen mukana ei tullut mitään suojakoteloa ja sen hankkimista suosittelen KRZR:in ostajille.Vaikka puhelin on edeltäjäänsä hieman paksumpi, 16mm ei silti ole kovinkaan paksu ja puhelin sopii erittäin hyvin taskuun ilman että tuntuu kantavansa tiiliskiveä taskussaan. Virtaviivainen ulkomuoto tekee puhelimesta kyllä tyylikkään näköisen mutta esim. läpän aukaiseminen voisi olla helpompaakin. Jonkinlaista aukaisumekanismia käyttäen tämä olisi ehkä ollut hieman helpompaa. Rakenteeltaan KRZR on erittäin vankan oloinen ja läppä tarpeeksi jäykkä. Puhelimen huoliteltu suunnittelu, minimaaliset ulkoiset painikkeet ja liittimet tekevät siitä erittäin hillityn ja tyylikkään puhelimen (pahoittelen, adjektiivivarastoni ei riitä kuvaamaan kuinka tyylikäs KRZR todella on).
KRZR:in näppäimistö on sen tuntumaltaan ja toimivuudeltaan kiitettävän laatuinen. Näppäinten pinta on koholla olevaa kumia joka hohtaa kun puhelin on aktiivisena. Kumi antaa myös hyvän tuntuman näppäimille. Miinuksena on selain- ja peruutus-näppäinten sijoitus. Ne on liian lähelle oikeaa ja vasenta valintanäppäintä (ympyrä jossa on nuolet). Navigaationäppäimiä painaessa voi helposti painaa peruutus tai selain-näppäimiä.

Toinen negatiivinen huomautus tulee materiaalista ja oikeastaan sen käyttäytymisestä päänäytön kanssa. Kun näppäimiä painelee paljon ja näppäimistölle tulee väistämättä sormista rasvaa tämä aiheuttaa sen että kun läppä suljetaan painautuu näyttöön näppäimistön ”kuva” ja tämä pitää aina pyyhkiä pois. Pieni riesa mutta mainitsemisen arvoinen.

NäyttöKRZR:in apunäyttö on pieni 96x80 pikseliä ja 262 tuhatta väriä toistava CSTN näyttö. Pääasiassa siinä näkyy tuleva puhelu, kello, päivämäärä, akun tila sekä kentän voimakkuus. Apunäyttöä voi käyttää myös kamera-tilassa jolloin läpän ollessa kiinni voit ottaa esim. oman kuvan.KRZR:in päänäyttö on 176 x 220 pikselin (1.9 tuumaa) ja 262 tuhatta väriä toistava TFT näyttö. Näyttö on kirkas, mutta tarkkuudeltaan ei sieltä parhaimmasta päästä. Se on tasoltaa samaa luokkaa kuin esim. Nokian N70 näyttö (176 x 208 pikseliä 262 144-väriä).

Motorola ei ole ilmeisesti saanut laitettua huippulaatuista näyttöä näin pieneen puhelimeen, koska isompi ja tarkempi näyttö vaatii enemmän tehoja ja jo nykyisen näytön ja ominaisuuksien kanssa KRZR:in akkukesto on surkea.

Ohjelmisto ja muistiKRZR:in käyttöjärjestelmä- ja liittymä on Motorolan oma ja ei ole kovinkaa suuria muutoksia kokenut ainakaan käytettävyyden puolella sitten V500-mallin (joka oli tämän arvostelijan viimeisin Motorola puhelin). Ohjelmisto puolella KRZR ei sisällä mitään sen erikoisempaa. Puhelinluettelo on saanut lisäkenttiä (URL, IM, postiosoite, syntymäpäivä, jne.), mutta ei mitään mitä nykyajan kännyköistä ei löytyisi.
Mukana tuleva PC ohjelmistopaketti mahdollistaa tietojen synkronoinnin tietokoneen kanssa (PC ei MAC). Käyttäjä voi tehdä varmuuskopiot tiedoistaan sekä synkronoida kalenterimerkinnät Outlook-ohjelman kanssa.Positiivisena yllätyksenä oli ohjelmiston automaattinen päivitys, mutta valitettavasti paketti vaikutti hieman keskeneräiseltä (katso yllä oleva kuva). Sanoja oli kirjoitettu väärin ja kaikki kuvat eivät tulleet näkyviin.Puhelimen sisäistä muistia on 20Mt verran ja mukana tulee 128Mt MicroSD-muistikortti ja SD-korttiadapteri. Puhelin jumittui ja kaatusi muutamaan otteeseen parin viikon testin aikana ja käyttö, etenkin puhelinluettelon selaus oli tuskaisen hidasta.Muistikortti sijoitetaan SIM-kortin päällä olevaan koloseen. Sijoitus ei ole paras mahdollinen, mutta se on ainakin plussaa että muistikortin voi irrottaa ja kiinnittää ilman että puhelinta tarvii sulkea välillä.

KameraKRZR:issa on 2 megapikselin kamera (maksimi resoluutio 1600x1200 pikseliä). Valitettavasti salama puuttuu, mutta digitaalinen zoomi on 8-kertainen. Linssisuojaa ei tarvi koska linssi on upotettu kanteen niin että sitä suojaa kannen lasinen pinta.Kuvien laatu on kohtuullista 2 megapikselin kameraksi, mutta ei tästä digipokkarin korvaajaksi ole... ja eihän se varmaan ole tarkoituskaan. Elämäbloggaukseen 2 megapikseliä riittää mainiosti.

Positiivista oli että kuvia pystyy muokkaamaan suoraan puhelimessa. Jos haluaa esim. lähettää pienemmän version MMS-viestissä voi kuvan kokoa pienentää ilman että vaihtaa kameran asetuksista laadun MMS-viestin mukaiseksi. Tällöin voi ottaa hyvälaatuisen kuvan ja pienentää sitä myöhemmin jos tarvis vaatii.

Suoratulostustukea ei löydy, mutta kuvat voi siirtää helposti Bluetoothin tai USB-kaapelin välityksellä tietokoneelle ja tulostaa sitä kautta.

Videokuvaa voi ottaa maksimissaan 25 minuuttia ja maksimiresoluutio on 352x288, mikä on minusta ihan kohtuullisen laatuinen kännykkäkameralta.

Positiivinen lisä oli myös se että kameran suljin äänen voi poistaa ilman että täytyy vaihtaa puhelimen profiilia äänettömäksi. Valitettavasti autofocus-toiminta on nykypäivän kameroilla ns. "must", joten sen puute on iso miinus. Ilman sitä monista kuvista tuli epätarkkoja.

Kameran toimintoja löytyy jonkin verran, mutta ei mitään erikoista. Digitaalisen zoomin lisäksi käyttäjä voi muuttaa kuvien värityyliä, valoitusta ja valkotasapainoa. Ajastimen voi asettaa 5 tai 10 sekunnin viiveellä, kuva kokoa ja laatua voi myös muuttaa.

Kuvien poistaminen on hankalaa (valikko -> multimedia -> kuvat -> valitaan poistettava kuva -> valinnat -> hallinta -> poista). Tämä olisi minusta ainakin hyvä sijoittaa kamera valikkoon niin että kuvan voi poistaa heti sen ottamisen jälkeen jos se epäonnistuu. Ehkä en tarpeeksi etsinyt valikoista mutta itse en ainakaan löytänyt helpompaa tapaa poistaa kuvia.

Musiikkia

KRZR sisältää myös musiikkisoittimen ja tukea löytyy MP3, AAC ja AAC+ formaateille. Erinäisiä musiikkinäppäimiä puhelimessa ei ole, mikä oli odotettavissa koska KRZR ei ole varsinainen musiikkipuhelin. Uskoisin että tästä syystä myös 3.5mm kuulokeliitäntä on jäänyt pois matkasta. Puhelimessa ei ole stereokaiuttimia eikä myöskään radiota. Musiikkisoitin on peruslaatua eikä Motorola ole tällä saralla tehnyt mitään suuria innovaatioita.Yhteydet ja viestiominaisuudet

KRZR tukee tekstiviestejä, MMS-viestejä, pikaviestejä, pikapuheluita ja sähköpostia. Yhteyksistä USB, Bluetooth, GPRS ja EDGE on käytettävissä.

Puhelimessa on neljä GSM-taajuutta (EDGE/GSM 850/900/1800/1900).

Selain ja muut sovelluksetKäytettävissä oleva selain on Motorolan oma ja melko alkeellinen sellainen.

Puhelin sisältää kaikki tavallisimmat sovellukset: laskimen, kalenterin, ääninauhuri, jne.

KRZR on Java -yhteensopiva ja puhelimen mukana tulee pari java sovellusta kuten mm. K1 Help joka nimen mukaisesti auttaa käyttäjää tutustumaan puhelimen toimintoihin.

Akku

Akun kesto KRZR:ssä on heikko. Tämä on ollut kokemukseni kaikissa Motorolan matkapuhelimissa jota olen omistanut ja kokeillut. Valmiusaikaa luvataan 200-300h ja puheaikaa 200-400 min. Vaikka Bluetooth oli pois päältä, ainakin tästä käyttäjästä tuntui että puhelinta sai yhtenään ladata ja akku tuntui aina olevan tyhjä juuri tärkeinä hetkinä.

Me sanomme:


Motorola KRZR on nimensä mukaisesti hullun tyylikäs, mutta valitettavasti sisältöpuoli on jäänyt hieman puolitiehen. Ehkä tämä on ollut tarkoituskin ja kyllähän KRZR:in sisältämät ominaisuudet riittävät peruskäyttäjän tarpeisiin hyvin, mutta nykyinen 420 EUR hinta on minusta hieman liian kallis puhelimelle jonka suurimmat meriitit tulevat lähinnä ulkoisista ominaisuuksista.

Motorola KRZR K1 hinta verkossa
Motorola KRZR K1verkkokaupassa 414 euroa!
Pixmaniassa vain 334 euroa!

+ Aivan mielettömän tyylikäs (testaajan mielestä)
+ 2 megapikselin kamera
+ Suomenkieliset ohjeet ja ohjelmistot (tosin PC synkronointi ohjelmassa kieli hieman hakusessa).

- Akun kesto
- Käyttöjärjestelmä ja sen hitaus
- 3G puuttuu
- Hinta

Motorola KRZR esittely video (Flash)

Pahoittelut videon laadusta – valon puute tekee siitä hieman tumman.