Skip to main content.

Onko 1 gigatavu 1000 kappaletta?

Kun valmistajat myyvät puhelimia joissa on MP3-soitin halutaan usein tuoda esille kuinka monta kappaletta puhelimen muistiin mahtuu. Tämä on ihan ok, onhan tieto oleellista jos haluat käyttää puhelinta MP3-soittimena.

Valitettavan usein valmistajien luvut antavat kuitenkin hieman väärän kuvan asiasta. Samahan koskee akun kestoa. Se on hyvin harvoin 3 päivää jos 3 päivää on valmistajan ilmoittama luku.

Jos et luota valmistajien antamiin lukuihin kannattaa itse laskea kuinka monta kappaletta puhelimeen mahtuu. Voit käyttää seuraavaa muistisääntöä. Tärkeintä tässä laskelmassa on tietää mikä on tiedostoformaatti jota tulet käyttämään. Alla olevassa laskelmassa olen käyttäneet MP3-tiedostomuotoa.

- 1 minuutti MP3-musiikkia (128 kbit/s) on noin 1 megatavu (Mt)
- 1 kappale MP3-musiikkia (3min.) = 3 megatavua
- 128 megatavun muistikortti = 40 kappaletta
- 256 megatavun muistikortti = 80 kappaletta
- 512 megatavun muistikortti = 170 kappaletta
- 1 Gigatavun muistikortti = 330 kappaletta

Tämän laskelman mukaan 1 gigatavun muistikortille mahtuisi noin 330 kappaletta (3 min.) MP3-muodossa. Nyt en ole aivan varma, eli kommentoikaa, mutta eikö tämä tarkoita että AAC-muodossa kappaleita mahtuisi noin 600? AAC on siis MP3:a tiivimpi tallennusmuoto ja tunnettu mm iPodeista.

Kun valmistaja ilmoittaa että puhelimeen mahtuu 1 000 musiikkikappaletta se siis luultavasti tarkoittaa AAC-muodossa. Jos sinun musiikki on MP3-tiedostomuodossa puhelimeen mahtuu huomattavasti vähemmän kappaleita. Joskus valmistajat eivät ole ihan varmoja itsekään kuinka paljon musiikkia 1 gigatavuun mahtuu.

Nokia julkisti tällä viikolla uuden 6126 puhelimen josta kerrottin mm että
With an optional 1 GB microSD card, approximately 1,000 songs can be stored on the hot-swappable memory card

Aikaisemmin Nokia on julkaissut kohta myyntiin tulevan Nokia 3250 -puhelimen. Siitä on sanottu että
Muisti laajennettavissa jopa 1 gigatavuun saakka (tilaa 750 kappaleelle)
Nokian mukaan siis mahtuu 750 - 1 000 kappaletta yhdelle gigatavulle. Minun laskelman mukaan mahtuu noin 300 kappaletta. Aika suuria heittoja.

Mainittakoon vielä että oli sitten kyse 300 tai 1 000 niin se tarkoitaa sitä että silloin puhelimen muisti on täynnä musiikkia. Ei tilaa esim. valokuville tai ohjelmille.

Minä sanon: Nämä kappalemääräiset laskelmat voivat vaihdella myös musiikkimaun mukaan. Minun Nokia puhelimeen (1 gigatavun muisti) mahtuu melkein 1 000 kappaletta Ramones:ia, koska tämän bändin kappaleiden keskimääräinen pituus on 90 s. :-)