Skip to main content.

Testattua: Nokia 6131

6131 on uusi tulokas Nokian keskihintaisten puhelinten joukkoon ja edustaa kyseisen luokan parempaa päätä. Hinnaltaan uutuus asettuu hieman alle 300 euron hintaluokkaan. Testasimme puhelimen ja olimme siihen varsin tyytyväisiä.

Nokia 6131 tarjous!
Nokia 6131 musta ja Nokia 6131 punainen.

Nokia 6131


Myyntipakkauksen sisältö

- 6131-puhelin (RM115)
- BL-4C-akku
- AC-3E-laturi
- HS-23-kuulokesetti
- käyttöohjeet

Nokia 6131


Myyntipakkauksen sisältö on aika karu, sillä mukana ei tule mitään ylimääräistä vaan vain välttämätön. 6131:ssa on microSD-muistikorttipaikka, mutta myyntipaketissa ei korttia tule. 6131 on varustettu myös Nokian uudella pienellä laturiliittimellä ja joissain muissa malleissa on tullut mukana sovitin vanhojen laturien käyttämiseksi mutta 6131:n mukana ei.

Muotoilu ja rakenne

6131 istuu mainiosti käteen. Puhelin ei ole pieni, vaan ennemminkin kompakti. Myös painoa löytyy ehkä hieman tavallista enemmän, 112 grammaa, mutta itse koin tämän ainoastaan positiiviseksi asiaksi sillä paino tuo myös tietyn tyyppistä laadun tunnetta. 6131 lienee Nokian ohuin (20 mm) simpukkapuhelin toistaiseksi ja muotoilussakin on viitteitä ohuustrendin aloittaneesta Motorolan RAZR V3:sta, sillä puhelimen alapuoli on pidempi kuin päällipuoli. Sisäpuolella näppäimistöä kehystää tyylikäs kromikehys, johon valitettavasti tulee hieman kulumaa ja iskuja läpästä.

Rakenne on jämäkkä kaikilta osin ja nitinöitä ei oikein saa kaivettua esiin kuten ei myöskään kappaleiden liikkeitä. Puhelin tuntuu mukavalta kädessä, pinnoitukseen on käytetty kumimaisen tuntuista ainetta. Kestävyyden parantamiseksi näyttö kiinni ollessaan antaa hieman periksi sivuttaissuunnassa, mutta tätä tuskin edes huomaa jollei sitä erikseen koita.

Nokia 6131


Vasemmalla pohjalla sijaitsee ainoastaan keinunäppäin, josta säädetään äänenvoimakkuutta ja joka kuvatessa toimii myös zoomin säätäjänä. Oikealla puolella puhelinta ovat puolestaan virtanäppäin sekä kameranäppäin. Pohjassa ei ole mitään sillä tuttu lisälaiteliitin sekä laturin liitinkin sijaitsevat puhelimen yläosassa. Lisälaiteliitin on suojattu kumisella läpällä, joka on onneksi kiinni alaosastaan joten se ei katoa. Suoja oli mielestäni jäykkä ja vaikea avata enkä ole loppupeleissä niin varma tarvitaanko sillaista edes.

Nokia 6131: lisälaite- ja laturiliittimet


6131:n erikoisuus on läpänavaus napista. Avausnappi sijaitsee oikealla puolella aivan yläkulmassa. Paikka on hyvä ja avausnappia voi käyttää mukavasti sekä vasemmalla että oikealla kädellä. Avaus napista toimii jousen voimalla ja kun nappia painaa kansi "räjähtääkin" auki aikamoisella vauhdilla. Kokonaisuutena avausnappi on erittäin mukava lisä ja nopeuttaa hieman puhelimen käyttöä. Tietenkin aina voi miettiä sitä, mikä on järjestelmän kestävyys mutta ainakaan testimme aikana mikään ei viitannut ongelmiin avausnapin kanssa. Ja voihan läpän avata tavalliseen tyyliin ilman nappiakin.

Näppäimistö

6131:ssa on todella hyvät numeronäppäimet, ja niitä voi pitää jopa yksinä markkinoiden parhaimmista. Näppäinmatto on sileä. Näppäimet ovat todella suurikokoisia, tuntuma on hyvä ja näppäinten välissä on juuri sopivasti tilaa. Pienille käsille suuri näppäimistö voi olla jopa liian suuri. Henkilökohtaisesti viestien kirjoittaminen sujuu todella näppärästi ja ilman virhepainalluksia.

Myös numeronäppäinten yläpuolella sijaitsevat muut näppäimet eli kaksi valintanäppäintä, vihreä ja punainen luuri sekä nelisuuntainen ohjausnäppäin ja sen keskinappi toimivat mainiosti ja ovat sopivan kokoisia. Nelisuuntaisen ohjaimen ja keskinapin kanssa ei pitäisi sattua virhepainalluksia, sillä mielestäni keskinäppäintä kohotettu juuri oikea korkeus.

Näytöt

Sisänäyttö on upea. Näyttö hyödyntää TFT-tekniikkaa, näyttää 16,7 miljoonaa väriä sekä sisältää 240x320 pikseliä 2,2 tuuman alueella. Paperitietojen perusteella näytön voi olettaa olevan erittäin hyvä ja nämä odotukset näyttö lunastaakin täysin: näyttö on suuri, tarkka sekä erinomaisen kirkas. Moitteita tulee siitä, että näytön kirkkautta ja tausvalon päälläoloaikaa ei voi säätää.

Puhelinta on ilo käyttää hyvän näytön ansiosta, sillä valikotkin suorastaan loistavat ja myös kuvien katselu koko näytön kokoisena on nautinto. Näyttö likaantuu kuitenkin helposti, koska näppäimistöstä siirtyy näyttöön sormenjälkiä runsaasti.

Ulkonäyttö on hieman vaisumpi, mutta siinäkin on mukavasti pikseleitä ahdettu sopivan pieneen kokoon joten tarkkuutta löytyy. Pikkunäyttö ajaa asiansa hyvin: kellonajan voi nopeasti vilkaista ja puhelun tullessa katsoa kuka soittaa. Pikkunäyttöön saa näkymään joko analogisen tai digitaalisen kellon.

Käyttöliittymä ja ohjelmisto

6131 on varustettu Nokian omalla Series 40 3rd Editionilla. Uusin Series 40 -versio on jo varsin älypuhelinmainen, mutta edelleen huomattavasti yksinkertaisempi käyttää kuin esimerkiksi S60-puhelimet.

Käyttöliittymä on mukava käyttää, erinomaisen nopea ja hyvin muokattavissa omiin mieltymyksiin. Eri valikkotyylejä löytyy neljä: ruudukko, luettelo, ruudukko ja otsikot ja välilehti, jotka ovat alla olevassa kuvassa mainitussa järjestyksessä. Lisäksi myös kohteiden järjestystä valikossa voi muuttaa.

Nokia 6131: erilaiset valikkotyylit


Perustilassa voi valita käyttääkö aktiivista valmiustilaa vai ei. Aktiivisessa valmiustilassa näkyvät ylimpänä viisi ikonia, niiden alapuolella soittimen ja radion tiedot ja vielä kalenterin tiedot. Ylhäällä näkyvät ikonit voi itse valita eri vaihtoehdoista, kuten myös mitä nelisuuntaisen ohjaimen eri suunnista tapahtuu. Vakioasetuksilla ylös tai alas liittyvät valmiustilaan ja oikealle painaminen käynnistää kalenterin ja vasemmalle painettaessa aukeaa uuden viestin kirjoitus.

Nokia 6131: aktiivinen valmiustila


Viesteissä, osoitekirjassa ja selaimessa käytettäviä fonttikokoja voi erikseen säätää. Suurimmat niistä ovat ihan mukavan kokoisia. Muun käyttöliittymän fontit ovat melko pienikokoisia.

6131 kaipaisi ehdottomasti automaattista näppäinlukkoa, sillä tilanne ulkopuolen näppäinten kanssa on hieman ongelmallinen tällä hetkellä. Olisi hyvä, jos näppäimet lukittuisivat kun kannen sulkee. Nykyisellään esimerkiksi kamera käynnistyy useasti puhelimen ollessa taskussa, sillä sivunäppäimet keräävät herkästi painalluksia taskussa. Ongelman voi kiertää lukitsemalla joka kerta näppäimet, mutta se vaikeuttaa turhaan käyttöä. Toisaalta, jos ulkopuolen näppäimet olisivat lukossa niin suuri osa niiden toiminnallisuudesta menetettäisiin kuten esimerkiksi helppo profiilien vaihto. Ehkä parempi ratkaisu olisikin ollut tehdä napeista raskaampitoimisemmat.

Nokia 6131: päivitys


Testimme aikana 6131 ei kaatunut kertaakaan, joten myös vakaus on hyvällä tolalla. Lisäksi 6131 tukeea FOTA:aa, eli itse tehtäviä päivityksiä verkon kautta. Ainakaan toistaiseksi uutta päivitystä ei ollut saatavilla.

Muisti

6131 ilmoittaa, että vapaana muistia on alkuperäistiedostojen kanssa 4,8 megatavua ja käytettynä 4,1 Mt. Käytännössä siis muistia on vapaana käyttäjälle erittäin vähän.

Onneksi 6131 tukee microSD-muistikortteja, mutta myyntipaketissa sellaista ei tule mutta käyttäjä voi sellaisen hankkia. Ilman muistikorttia 6131:n täysin mahdoton hyödyntää musiikkisoittimena ja melko vähäistä tulisi kameran käytönkin olla.

Kamera

Kamera sijaitsee 6131:ssa ulkonäytön yläpuolella aivan saranan läheisyydessä. Paikka on toimiva ja ainakaan itselläni sormi ei osunut kameran linssin eteen.

Kameraa on mukava käyttää. Sen käynnistää nopeiten puhelimen oikealla puolella sijaitsevasta kamerapainikkeesta, jota painamalla myös kuvien otto onnistuu. Ainakin itselläni tuo kameranappi on täydellisessä paikassa, sillä vasemmassa kädessä puhelinta pitäessa nappi jää juuri täydellisesti keskisormen ulottuville. Kameran voi toki käynnistää myös valikosta ja kuvat ottaa painamalla nelisuuntaisen ohjaimen keskellä olevaa nappia.

Kamerassa ei ole liiempiä säätöjä. Tehosteet-valikosta voi valita seuraavat: normaali, satunnaisvärit, mustavalkoinen, seepia, negatiivi ja solarisaatio. Kuvanlaatuun on kolme vaihtoehtoa, jotka ovat hyvä, normaali ja tyydyttävä. Kuvan kokoon tarjoataan jopa kuutta vaihtoehtoa: 1024x1280, 960x1280, 600x800, 480x640, 240x320, 120x160. 6131 ottaa siis ns. pystykuvia eli kuvat ovat korkeampia kuin leveämpiä. Näihin kolmeen kohtaan oikeastaan jäävätkin säädöt, automatiikka hoitaa loput.

Kuvatessa voi ottaa käyttöön yökuvauksen, itselaukaisimen tai sarjakuvauksen, joka ottaa kerralla kolme kuvaa. Kameran kuvausäänen saa kytkettyä pois päältä. Kuvia voi ottaa myös itsestään sillä myös ulkonäyttö toimii kameran näyttönä.

Pienennetty Nokia 6131:lla otettu kuva


Kameran tuottamien kuvien laatu on kohtalainen. 6131:aa ei ole tarkoitettu erityisesti kuvaamiseen ja arkisen elämän tilanteet pystyy tälläkin laadulla taltioimaan mukavasti. Kuvat eivät ole aivan tulostuskelpoisia mutta melko lähellä ollaan.

Esimerkkikuvia (kaikki kuvat kooltaan 960x1280 pikseliä, osa kuvista on ikään kuin väärin päin sillä ne on kuvattu pitäen puhelinta sivuttain):
Maisema 1
Maisema 2
Maisema 3
Fillari
Kiipeilyteline
Kiipeilyteline zoomilla
Lähikuva 1
Lähikuva 2

Videoiden kuvauksessa 6131 tukee resoluutioita 176x144 ja 128x96, eli perustasoa. Laadun voi valita samoista vaihtoehdoista kuin kuvien yhteydessä kuten myös mahdolliset käytettävät tehosteet. Pituuteen on kaksi vaihtoehtoa, oletus ja enimmäispituus. Oletus-asetuksella pienemmällä resoluutiolla videoiden kesto on 10 sekuntia ja suuremmalla resoluutiolla 7 sekuntia. Enimmäispituus tarkoittaa käytännössä rajoittamatonta pituutta.

Kuvien ja videoiden käyttö ja katselu

Kuvien muokkaus onnistuu gallerian kautta. Kuvien kontrastia voi säätää, lisätä kuviin tekstiä, kehyksiä, leikekuvia, muita kuvia taikka rajata kuvia. Kaiken kaikkiaan muokkauksen avulla kuviin saa tehtyä hauskoja muutoksia. Videoiden muokkaaminen ei ole mahdollista.

Nokia 6131: kuvan katselu


Kuvien ja videoiden katselu onnistuu helposti koko näytön kokoisena. Hyvä näyttö tekee tästä myös nautittavaa. Myös kuvien ja videoiden lähetys multimediaviestinä, infrapunalla tai Bluetoothilla onnistuu näppärästi valikosta. 6131:n tarjoamaa tukea kuvien suoratulostukselle emme valitettavasti kyenneet testaamaan.

Musiikkisoitin ja radio

Musiikinsiirto sujuu varsin näppärästi 6131:lla tietokoneen kautta PC Suiten avustuksella. Muistikortti on ehdoton hankinta, muuten 6131 on käyttökelvoton musiikkisoittimena.

6131:n soitin on hyvä, kun ottaa huomioon hintaluokan ja sen seikan, että 6131 ei varsinaisesti ole tehty musiikkipuhelimeksi. Aluksi valitaan mistä musiikkia halutaan kuunnella: jostain kansiosta vai koko muistista (kaikki kappaleet). Näistä muodostuu lista. Listoja voi vaihtaa, mutta valitettavasti soittolistojen muokkaaminen tai uuden luominen ei onnistu. Listojen muokkaus täytyykin hoitaa tietokoneen voimin PC Suiten Nokia Music Managerilla.

Nokia 6131: musiikkisoitin


Soittimesta löytyy tarvittavat perustoiminnot: satunnaissoitto (shuffle), toisto joko yhdelle kappaleelle tai koko listan kappaleille (repeat) sekä taajuuskorjain, jossa viisi valmisasetusta (normaali, pop, rock, jazz, klassinen) sekä kaksi paikkaa käyttäjän omille asetuksille.

Äänenlaatu on riittävä, mutta ei juuri enempää. Puhelintenkin joukosta löytyy vaihtoehtoja, joissa äänenlaatu on parempi. Mukana tulevat kuulokkeet ovat yllättävän hyvät vakiokuulokkeiksi. Kuitenkin päivittäiseen käyttöön voisi suositella adapterin (ei mukana) kautta liitettäviä parempia kuulokkeita. Musiikkia voi kuunnella myös kaiuttimen kautta, mutta sen kautta äänenlaatu ei ole myöskään hirveän hyvä. Tietojen mukaan 6131:n pitäisi tukea Bluetoothin A2DP-profiilia, joka mahdollistaa langattomien stereokuulokkeiden käytön. Valitettavasti emme voineet kokeilla tätä.

Radion osalta 6131 toimii hyvin, kuuluvuus on hyvä kaupunkioloissa.

Puhelimena

6131:aa on mukava käyttää myös puhelimena. Äänenlaatu on miellyttävä ja puheluun on hieno vastata painamalla läpän avausnappia, jolloin läppä singahtaa auki. Vastauksessa ei ole viivettä. Puhelun tullessa ulkonäytössä näkyy soittajan nimi, ja myös kuva jos sillainen on asetettu.

Osoitekirjan nimiin saa liitettyä tietoja varmasti riittävästi, sillä eri kohtia on niin paljon jotta niiden luettelu tässäkin on turhaa. Uutena ominaisuutena nimen yhteyteen saa myös liitettyä videon, joka pyörii kun kyseinen henkilö soittaa. 6131 tukee myös SIND-äänikometoja, eli äänikomentoja ei tarvitse nauhoittaa ennakolta. Esimerkiksi jos luettelossasi on henkilö nimelta Kalle, niin kun lausut puhelimelle "Kalle", puhelimen tulisi soittaa Kallelle. Oikea toimivuus on vielä vähän epävarmaa.

Soittoäänet ovat hienon kuuloisia ja äänenvoimakkuutta löytyy varmasti riittävästi. Suurinta voimakkuutta ei oikein kehtaa edes pitää päällä, sillä sointi uskomattoman kovaa. Ääneksi voi valita minkä tahansa muistissa olevan tiedoston. Värinä sen sijaan on melko tehoton ja jää melko usein huomaamatta.

Profiilien vaihto onnistuu kätevästi puhelinta avaamatta virtanäppäimen kautta, jos näppäimet eivät ole lukossa. Puhelin auki profiilia voi vaihtaa yleisen ja äänettömän välillä myös painamalla pitkään #-näppäintä. Mukava ominaisuus Samsungiin tottuneille. 6131 tukee myös offline-profiilia, joka mahdollistaa muiden kuin verkkotoimintojen käytön esimerksi lentokoneessa. Asetuksista voi määrittää kysytäänkö lentoprofiilin käyttöönottoa aina puhelimen käynnistyessä.

Viestit ja sähköposti

Viestiosastonkin 6131 hoitaa hienosti. Uutta viestiä kirjoittamaan aloitettaessa tarjotaan vaihtoehdot: tekstiviesti, multimediaviesti, Flash-viesti sekä ääniviesti. Näistä viimeinenkin periaatteessa on multimediaviesti mutta eri tavalla tuotteistettuna.

Saapuneille teksti- ja multimediaviesteille on yhteinen kansionsa. Sähköpostin asettaminen käyttökuntoon on verrattain helppoa ja sähköpostiohjelman toiminta kiitettävää kaiken kaikkiaan.

6131 tukee myös Chat-otsikon alla pikaviestejä, mutta Suomessa tätä palvelua tukee toistaiseksi vasta Saunalahti.

Selain

6131:n selain on hyvä vakioselaimeksi ja perus WAP-surffailu sillä hoituu mukavasti. Selain avaa myös tavalliset internet-sivut, mutta niin epämiellyttävää niiden käyttö on, että mielestäni nettiselaimeksi 6131:n selainta ei voi kutsua.

Nettikäyttöön voikin ennemmin suositella käytettäväksi esimerkiksi erittäin hyvää Opera Mini -selainta, joka toimii myös 6131:n kanssa mainiosti.

Ajanhallintatyökalut

Ajanhallinta-valikosta 6131:n tapauksessa löytyvät herätyskello, kalenteri, tehtävälista, muistikirja, laskin, ajastin ja sekuntikello.

Kaikki ovat perustoiminnoiltaan toimivia, muutamasta kuitenkin vähän lisäsanoja. Laskin on monipuolinen, ja itse asiassa Java-sovellus. Tuki löytyy monipuolisemmillekin toiminnoille, kuten potenssiin korotus ja trigonometriset funktiot. Kalenteri toimii suurella näytöllä mukavasti ja ajaa asiansa perusalmanakkana hyvin.

Nokia 6131: kalenteri, laskin


Herätyskellon äänen voi valita vakioäänen, radion tai ihan minkä vaan muun äänen kesken. Herätyksen saa automaattisesti toistettua tiettyinä viikonpäivinä, esimerkiksi vain tiistaisin.

Muut ohjelmat ja pelit

6131:n mukana tulee ensiasennettuna yhteensä kolme peliä: Snake III, Soccer 3D sekä Sudoku. Ensimmäinen on varmasti kaikille tutun matopelin kolmosversio. Tosin mitään samaa pelissä ei enää oikeastaan ole jos sitä verrataan alkuperäiseen. Soccer 3D on nimensä mukaisesti kolmiulotteinan futispeli. Peli on ihan hauska kun siihen pääsee sisälle. Sudokun idea on varmasti useimmille tuttu ja peli on simppeli.

Pelien lisäksi 6131:sta löytyy asennettuina myös muita sovelluksia: puhelimesta kertova Flash-esitys, kellonajan eri puolilla maailmaa kertova maailmankello, mm. PowerPointin ohjauksen Bluetoothin kautta mahdollistava esitysohjelma sekä Sensor. Sensor on sovellus, jonka kautta voi viestiä muiden Sensor-käyttäjien kanssa Bluetooth-yhteyden kautta.

Yhteydet

6131 on nelitaajuuspuhelin ja tukee luokan 10 GPRS/EDGE-verkkoja. Vauhti on siis mukavaa ja WAP:n selaaminen ja sähköpostien haku sujuikin hyvällä tahdilla.

Tietokoneeseen 6131:n voi kytkeä joko Bluetoothilla, infrapunalla tai kaapelilla. Tarvikkeita millekään näistä tiedonsiirtomuodoista ei paketissa tule. Kokeilimme kuitenkin 6131:n kanssa yhteyttä CA-53-datakaapelin kanssa tietokoneeseen ja emmekä havainneet ongelmia.

Toiminta-ajat

6131 kesti hyvin käyttöä parin päivän verran ilman latausta, kun puhelinta käytettiin melkoisen intensiivisesti: kuunneltiin musiikkia, otettiin paljon kuvia, muutamia viestejä, muutamia puheluita, tiedostojen siirtoa Bluetoothilla. 6131:n toiminta-ajoista ei pitäisi tulla ongelmia.

Muuta mainittavaa

Yhtenä tuoreena ominaisuutena 6131 sisältää tuen Flashille, tarkemmin tuki löytyy Flash Lite 1.1:lle. Tämä tarkoittaa, että puhelimelle voidaan tuottaa sisältöä ja ohjelmia Flashin avulla. Valmiista ohjelmista Sudoku-peli ja 6131-esittelyesitys on toteutettu Flashilla.

Yhteenveto

Nokia 6131:n tekniset tiedot vertailtavissa Puhelinvertailu.comissa

Kokonaisuutena 6131 on hyvä puhelin. Siinä on kohtalaisen hyvät ja peruskäyttöön riittävät kamera ja musiikkisoitin radion kera. Tosin jos jompaakaankumpaa käyttää säännöllisemmin, on muistikortti aivan ehdoton hankinta.

6131:n näytön erinomaisuuden sekä mukavan näppäimistön ansiosta puhelinta on todella miellyttävä käyttää tavallisessa arkikäytössä. Nokia 6131 hinta on noin 230 euroa.

+ erinomainen näyttö
+ mukava näppäimistö
+ jämäkkä rakenne
+ avausnappi
- ulkopuolen näppäinten ongelmat
- pieni sisäinen muisti ja mukana ei muistikorttia