Skip to main content.

Testattua: Nokia N72

N72 on Symbian-käyttöjärjestelmällä ja S60-ohjelmistoalustalla varustettu älypuhelin. N72 ei käytä S60:n uusinta 3rd Edition -versiota, vaan aiempaa 2nd Editionia varustettuna viimeisellä laajennuspaketti Feature Pack 3:lla. N72 on N70:sta karsittu malli. N70:aan nähden N72:ssa ei ole 3G-tukea ja täten ei tukea videopuheluille. Samalla muotoilua ollaan uudistettu trendikkäämpään suuntaan.

Nokia N72


Myyntipakkauksen sisältö

- N72-puhelin (RM-180)
- BL-5C-akku (970 mAh)
- AC-3E-laturi
- CA-44-laturiplugiadapteri vanhemmille latureille
- 128 megatavun MMCmobile / DV RS-MMC -muistikortti
- MMC-adapteri muistikortille
- CA-53-datakaapeli
- AD-49-kuulokeadapteri 3,5 mm:n kuulokkeille
- HS-31-kuulokkeet, väritys sama kuin puhelimen väri
- kantohihna, väritys sama kuin puhelimen väri
- puhdistusliina
- CD, joka sisältää Nokia PC Suiten ja Adobe Photoshop Albumin Starter Editionin
- käyttöohjeet ja lisäohjelmien esittelyvihko

Oikeastaan myyntipaketista voi sanoa, että mukana on kaikki tarpeellinen ja vähän ylimääräistäkin. Tämä on ilahduttavaa, sillä oikeasti eipä oikein paljoa enempää voi kaivatakaan. Ehdoton plussapiste varsinkin 3,5 mm -adapterin sujauttamisesta pakettiin.

Muotoilu ja rakenne

N72 sopii hyvin käteen. Koko ja paino ovat keskiluokkaa, mutta ottaen huomioon, että kyseessä on älypuhelin, ne ovat hyväksyttäviä. Rakenne on hyvä sillä nitinöitä ei ole laisinkaan, kaikki osat hyvin paikallaan.

Nokia N72: pohja ja yläpää


Vasemmalla reunalla ei ole mitään näppäimiä. Oikealla puolella sen sijaan sijaitsevat kameranäppäin sekä muistikortin luukku. Luukun kiinnitys ei ole hirveän vakuuttava, joten sen voi pelätä rikkovansa. Pohjassa sijaitsevat lisälaiteliitin ja laturiliitin, joka on uutta pienempää kokoa. Virtanappäin on puhelimen päässä.

Nokia N72 takaa ja sivuilta


N72 on varustettu kameraa suojaavalla liukuvalla osalla. Kannen toimivuus on kohtalainen. Kansi on hieman liian kevyttoiminen ja aukeaa usein ilman syytä, mikä on ärsyttävää. Lisäksi kansi heiluu hieman sivusuunnassa.

Nokia N72


Näppäimistö

N72:n yksi heikoimmista kohdista on näppäimistö, sillä numeronäppäimet ovat pieniä ja kaiken lisäksi liukkaita. Itselläni olikin melkoisia vaikeuksia jopa kirjoittaa näppiksellä mitään. Virheitä esimerkiksi viestejä kirjoitettaessa syntyy silloin tällöin. Joidenkin mieltymyksiin ja pienemmille käsille näppäimet voivat olla hyvätkin.

Nokia N72:n näppäimistö


Muiden näppäinten käytettävyys on parempi. Valintanäppäimet, vihreä ja punainen luuri, sekä nelisuuntainen ohjausnäppäin ja sen keskinappi ovat mukavia käyttää sillä ne ovat hieman suurempikokoisia.

Myös numeronäppäinten sivuilla erillisinä olevat menunäppäin, kynänäppäin, musiikkisoittimeen johtava näppäin ja peruutusnäppäin ovat helppoja käyttää vaikka melko pienikokoisia ovatkin.

Näyttö

Näyttö on 176x208 pikselin 262144-värinen TFT-tekniikalla toteutettu värinäyttö. Se ei ole lähelläkään markkinoiden parhaimmistoa vaan edustaa perustason toteutusta. Näyttöön toivoisi enemmän pikseleitä, jotta tarkkuus paranisi. Myös kirkkaudessa olisi huomattavasti parannettavaa. Loppujen lopuksi N72:nkin näyttö ajaa asiansa, ja kunnolla sen vaisuuden huomaakin silloin kun vierellä on vertailtavissa jokin muu paremmalla näytöllä varustettu.

Käyttöliittymä ja ohjelmisto

N72 käyttää käyttöjärjestelmä Symbian OS:n 8.1a-versiota ja S60-ohjelmistoalustasta/käyttöliittymästä S60 2nd Edition versiota vahvistettuna Feature Pack 3:lla.

Nokia N72:n päävalikko Nokia N72:n päävalikon alimmaiset osat


S60:aa on mukava käyttää kun siihen on päässyt sisälle ja on mahdollisesti järjestellyt valikon omien mieltymyksiensä mukaisesti. S60:n ongelma on käsistä karkaamaan päässyt valikkokohteiden määrä. Niitä on yksinkertaisesti aivan liikaa, 55 kappaletta. Vakioasetuksilla niistä kahdeksan on päätasolla ja loput on jaettu viiteen eri kansioon. Kuvakkeiden määrää pitäisi laskea jotta käyttö helpottuisi, ehkä jotain 40:ää voitaisiin pitää mukavana määränä ja tuohon voitaisiin päästä.

Nokia N72:n My Own -kansio Nokia N72:n My Own -valikon alaosa


Luettelen tässä ihan vain muutaman esimerkin turhista kuvakkeista:
-vastaajalla on oma kuvake vaikka useimmissa muissa puhelimissa se sijaitsee viestivalikon alaisuudessa
-voisiko profiilien ja teemojen hallinnan siirtää omasta valikosta asetuksien alle kuten esim. Series 40 -puhelimissa
-tarvitaanko ohjeelle oma ohjelmakuvakkeensa, kun ohjeeseen pääsee mistä vaan ohjelman valikosta
-tulostusvalikot (niitä on kaksi! Info Print ja Image Print) voisi integroida täysin sovelluksiin joista niillä on tarkoitus tulostaa
-on outoa, että langattomalle Bluetooth-näppäimistölle, jota luultavasti 99 % puhelimen ostajista ei tule hankkimaan, löytyy puhelimesta valmiina kuvake
-esimerkkejä olisi paljon lisääkin, mutta liian tilaan viemisen takia niitä ei tässä luetella

Nokia N72:n Connectivity-valikko Nokia N72:n Office-valikko


N72:ssa on aktiivinen valmiustila, johon saa näkyviin mm. viisi pikakuvaketta (käyttäjän valittavissa), kalenterin tiedot ja soittimen tiedot.

Nokia N72:n valmiustila Nokia N72:n valmiustila numero kirjoitettuna


Käytettävän teeman voi valita kolmesta vaihtoehdosta: muissakin kuvankaappauksissa esiintynyt sininen S60:n teema, punaiseen päin oleva Coral sekä harmahtava Smoke.

Nokia N72:n Coral-teema Nokia N72:n Smoke-teema


Testimme aikana N72 toimi vakaasti, jota sopi odottaakin. Käynnistyminen kestää S60:n tapaan todella pitkään.

Muisti

Sisäistä muistia N72:ssa on hieman yli 20 megatavua, josta 20 megatavua on käyttämättömänä puhelimen vakioohjelmilla ja tiedoilla.

Mukana tulee lisäksi 128 megatavun RS-MMC/MMCmobile-muistikortti, jolle on valmiiksi tallennettu muun muassa ohjelmia ja videoita 26 megatavun edestä.

Nokia N72:n muistikortin tiedot


Kaiken kaikkiaan muistiasiat hyvin hoidossa N72:ssa. Jo vakiopaketti tarjoaa käyttäjälle käytettäväksi yli reippaasti 100 megatavua tilaa, ja laajennus onnistuu helposti muistikorttipaikan kautta ostamalla isompi kortti.

Kamera

N72:ssa on kahden megapikselin kamera. Kameran käynnistys sujuu helpoiten vetämällä sitä suojaava läppä alas, jolloin kamera käynnistyy. Toki kameran voi käynnistää myös valikon kautta.

Nokia N72:n kamera Nokia N72:n kameran kuvakoon valinta


Kuvanlaadun&koon voi valita kolmesta vaihtoehdosta, jotka ovat 2 megapikseliä (1600x1200), 0,8 megapikseliä (1024x768) ja 0,3 megapikseliä (640x480). Käyttöön voi ottaa itselaukaisimen (10, 20 tai 30 sekuntia) tai sarjakuvauksen, joka ottaa kuusi kuvaa peräjälkeen. Zoomaaminen suoritetaan nelisuuntaisen ohjaimen ylös- ja alasnapeilla.

Nokia N72:n kameran asetusvalikko Nokia N72:n kameran valikko


Nelisuuntaisesta ohjaimesta vasemmalle painaessa, saa näkyville muutamia säätöjä: valita kuvaustilanteen (automaattinen, käyttäjän, muotokuva, maisema, yö, urheilu), salaman toiminta (automaattinen, päällä, pois päältä), valita valkotasapainon asetuksen vaihtoehdoista ja valita mahdolliset tehosteet (seepia, mustavalko, negatiivi).

N72:n kameran kuvanlaatu on varsin mukiinmenevä. Mielestäni se riittää hyvin peruskamerapuhelimen laaduksi. Tarkemmat päätelmät jätän muille.

Nokia N72:lla otettu kuva pienennettynä


Esimerkkikuvia (kuvien koko on 1600x1200 pikseliä, jollei muuta mainita):
Maisema 1
Maisema 2
Maisema 3
Maisema 4 (pientä zoomia käytössä, koko 1024x768)
Maisema 5
Maisema 6
Lato (täydellä zoomilla, koko 640x480)
Kyltti
Vaja
Maisema 7
Kivi (pienellä zsoomilla, koko 1184x888)
Laituri
Koira

Videonkuvaus on myös hyvällä tolalla N72:ssa. Laatu&koko valitaan tässäkin tapauksessa kolmesta vaihtoehdosta: 128x96 pikselin 3GP, 176x144 pikselin 3GP sekä 352x288 pikselin MPEG4. Asetuksista voi valita joko normaalin tai yökuvauksen, säätää valkotasapainoa ja valita tehosteita (seepia, mustavalko, negatiivi).

Kokonaisuutena N72:n kameran käyttö on mukavaa ja helppoa.

Kuvien ja videoiden käyttö ja katselu

Galleriaohjelma N72:ssa on hyvä. Kuvien ja videoiden käyttö perustuu pyörivään järjestelmään. Aina yksi kohde on keskellä suurempana kuin muut.

Nokia N72:n Galleria Nokia N72:n, kuvan katselu


Kuvien muokkauksessa on tarjolla monia eri toimintoja: seepiaksi, mustavalkoiseksi tai negatiiviksi muutto, kierrätys, terävöitys, punasilmäisyyden poisto, kirkkauden tai kontrastin säätö, kuvan rajaus ja koon muutos, clip-art-kuvan lisäys, tekstin lisäys tai kehyksen lisääminen. Lisäksi kuvasta voi tehdä piirretyn näköisen "cartoonise"-effektillä. Olipas melkoinen lista erilaisia muokkausvaihtoehtoja. Hauskahan noilla on leikkiä.

Nokia N72:n kuvanmuokkaussovellus


Lisäksi kuvia voi zoomailla, lähettää (Bluetooth, multimediaviesti), tulostaa (Bluetoothilla, siirtämällä muistikortin tai PictBridge-yhteensopivalla tulostimella kaapelin kautta). Kuvia voi katsella myös esityksessä, jonka tempoa voi säädellä ja taustalle voi pistää soimaan musiikkia.

Kuvia ja videoita voi myös lisätä itseluotaviin albumeihin, eli käytännössä kansioihin.

Videoiden muokkauseen puhelimessa on oma ohjelmansa, Movie Director.

Musiikkisoitin ja radio

N72:n musiikkisoitin on hyvä perussoitin. Musiikkisoittimelle on oma näppäimensä numeronäppäinten oikealla puolella. Soittimen päävalikosta löytyy vaihtoehdot, jota kautta musiikki löytyy: kaikki kappaleet, esittäjät tai albumit. Lisäksi löytyy viime aikoina lisättyjen lista.

Nokia N72:n soittimen valikko Nokia N72:n soitin


Käyttäjän omien soittolistojen luominen ja muokkaaminen onnistuu. Jokaisessa musiikkilistassa on myös kätevä hakutoiminto.

N72:n soitin, soittolistat N72:n soittimen musiikki artistettain


Soiton aikana on valittavana perusjutut, eli satunnaissoitto (shuffle) sekä toisto (repeat). Soitin näyttää myös mahdolliset kansikuvat. Soittimen voi jättää taustalle, jolloin soitettavan kappaleen nimi näkyy aktiivisessa valmiustilassa.

Nokia N72:n soittimen softanäppäinvalikko Nokia N72:n soitin valmiustilassa


Peruskuulokkeet ovat tuttua vakiokuulokkeiden tasoa, joillekin riittävät mutta useimmille turhat. Onneksi N72:n mukana tuleekin standardien 3,5 mm:n kuulokkeiden käytön mahdollistava AD-49-adapteri. Tämän ja kunnon kuulokkeiden käyttö tekee soittimen käytöstä mukavaa. Musiikkia voi kuunnella myös kaiuttimen kautta ja pöydällä ollessaan ääni onkin varsin miellyttävä. Volyymia kaiuttimesta saa riittävästi.

N72:sta löytyy myös radio. Sen toiminta on hyvää ja ainakin hyvissä oloissa kuuluvuus on hyvä.

Nokia N72:n radio


Puhelimena

Puhelimena toimimisen N72 hoitaa kiitettävästi. Puheluiden ääni on kohtalaisen miellyttävä ja täysin toimiva.

Osoitekirjaan saa liitettyä käsittämättömän paljon erilaisia tietoja, monia numeroita, faksinumeroita, sähköpostiosoitteita, postiosoitteita jne. Ja saahan myös kuvan lisättyä, joka näkyy kun kyseinen henkilö soittaa. N72 tukee myös SIND-äänikometoja, eli äänikomentoja ei tarvitse nauhoittaa ennakolta. Esimerkiksi jos luettelossasi on henkilö nimelta Kalle, niin kun lausut puhelimelle "Kalle", puhelimen tulisi soittaa Kallelle. Oikea toimivuus on vielä vähän epävarmaa.

Soittoääneksi voi valita minkä vaan äänitiedoston puhelimesta. Soittoäänet soivat hyvin ja tarpeen lujaa. Myös värinä on tarpeeksi voimakas.

Profiilien vaihto onnistuu kätevimmin virtanäppäimen kautta. N72 tukee myös offline-profiilia, joka mahdollistaa muiden kuin verkkotoimintojen käytön esimerksi lentokoneessa.

Viestit ja sähköposti

N72 tukee tekstiviestejä, multimediaviestejä, sähköpostia ja pikaviestejä. Uuden viestin aloituksessa saa valita haluaako luoda tekstarin, multimediaviestin vai sähköpostiviestin. Teksti- ja multimediaviesteille on oma saapuneet-kansionsa ja sähköposteille omansa. Kaikki lähetetyt viestit mukaan lukien sähköpostit tallentuvat omaan kansioonsa.

N72:n sähköpostin käyttö on mukavaa. Asetusten säätäminen on helppoa. Erityistä kiitosta sähköpostiklientti saa automaattisen postien haun säädöistä: minä päivinä postit haetaan, mihin kellonaikaan ja mimmoisin välein. Näin voi esimerkiksi säätää, että puhelin hakee postit arkisin työaikana vaikkapa puolen tunnin välein.

Selain

N72 ei ole S60 3rd Edition -laite, joten mukana ei tule S60:n uutta internet-selainta. Mukana tulee kuitenkin vanha S60:n oma selain sekä lisäksi Operasta versio 8.54.

Operaa on mukava käyttää vaikka ohjelma tuntuukin ajoittain erittäin raskaalta. Surffailu sillä on kuitenkin sujuvaa ja vakioselainta tulee käytettyä harvemmalti.

Ajanhallinta- ja toimistotyökalut

N72:sta löytyy esiasennettuna tuki Word-, Excel-, PowerPoint- ja PDF-tiedostojen katselulle. Kolmen ensimmäisen katselusta vastaa Quickofficen ohjelmat Quickword, Quicksheet ja Quickpoint. PDF-tiedostoja katsellaan Adoben omalla Adobe Readerilla. Kaikki neljä toimivat asianmukaisesti ja hoitavat hommansa. Valitettavaa on, että toimistotiedostojen muokkaus ei onnistu N72:lla vaan vain katselu.

Tavallisempia työkaluja ovat kalenteri, herätyskello, äänitys, muunnin, tehtävälista, laskin sekä muistikirja. Ne hoitavat hommansa kohtuullisen asiallisesti. Pari lisäsanaa kuitenkin parista ohjelmasta. Yksi S60:n käsittämättömimpiä ominaisuuksia on jo pitkään ollut äänityksen yhden minuutin rajoitus. Esimerkiksi Nokian uusimmilla Series 40 -puhelimillakin pystyy nauhoittamaan sentään viiden minuutin verran. Lisäksi myös laskinta voisi päivittää sillä myös tällä saralla uusimmat Series 40 -puhelimet ovat ajaneet jo ohi. N72:n laskin tukee vain perustoimintoja.

Nokia N72:n laskin Nokia N72:n kalenteri


Muut ohjelmat sekä pelit

N72:n mukana yhteensä kolme peliä, jotka ovat Snakes, Card Deck ja Snowboard 3D. Ensimmäinen on tutun matopelin kehitysversio, toinen on korttipeli josta en ymmärrä mitään ja viimeinen on veikeä kolmiulotteinen tuttu lumilautailupeli.

N72:ssa tulee mukana myös Nokian Lifeblog-ohjelma, jonka idea on tallentaa kuvat ja viestit aikajanaan ja näin "tallentaa elämä". N72:n mukana tulee myös Kodakin sovellus, jonka avulla voi tilata kuvistaan paperiversiot.

Yksi, melko tuore, N72:n mukana tuleva ohjelma on Nokian mobiilihaku. Emme testanneet tätä sen enempää, sillä Puhelimeni.fissä on jo julkaistu siitä pieni juttu.

Lisää ohjelmia voi hankkia mukana tulevan kataloogin eli Catalogsin kautta. N72:n omistaja on siitä onnellisessa asemassa, että hänen puhelimelleen löytyy ohjelmia toistaiseksi vielä aivan eri mittakaavassa kuin uudempaa S60 3rd Edition -alustaa käyttäville laitteille. Kaikkia ohjelmia ei välttämättä ikinä käännetä 3rd Editionille, mutta tämä ei N72:n käyttäjää haittaa.

Yhteydet

N72 on N70:n karsittu malli ja pois on karsittu N70:n 3G-yhteydet. Näin N72 tukee vain GPRS- ja EDGE-verkkoja, molempia luokkaa 10. Nopeus on riittävää WAP- ja sähköpostikäyttöön, mutta muuhun toimintaan kaipailisi vauhdikkaampia nopeuksia.

Tietokoneeseen N72:n onnistuu kytkeä joko Bluetoothin tai mukana tulevan datakaapelin kautta. Kokeilimme datakaapelia emmekä törmänneet minkänlaisiin ongelmiin vaan asennus sujui esimerkillisesti ja musiikkia päästiin siirtämään nopeasti.

Toiminta-ajat

N72 toimi testiemme aikana kiitettävän pitkään. Vaikka käyttö oli intensiivistä (pari puhelua, muutama tekstari, paljon kuvien ottoa sekä musiikinkuuntelua ja muuta räpläystä) kesti N72:n akku silti pari päivää.

Yhteenveto

Nokia N72:n tekniset tiedot vertailtavissa Puhelinvertailu.comissa

Kokonaisuutena N72 on miellyttävä puhelin. Sitä on miellyttävä käyttää puhelimena, kamerana ja musiikkisoittimena. Millään osa-alueella se ei erityisemmin loista mutta on riittävän hyvä ja tasavahva kaikessa. Näyttö saisi olla parempi. En tarkoita että se nytkään olisi millään tavalla huono, mutta mielestäni puhelimen muut ominaisuudet ansaitsisivat rinnalleen paremman näytön. Näppäimistö on ahdettu liian pieneen tilaan.

Miinusta tulee myös S60:n monimutkaisuudesta. Sitä pitäisi yksinkertaistaa: eri kuvakkeiden määrää valikossa pitäisi saada vähennettyä.

Hintaa N72:lla on tällä hetkellä nettikaupoissa vähän alle 400 euroa. Kauppoihin N72 ei ole vielä kunnolla ehtinyt, mutta on niihin tulossa aivan parin viikon sisällä.

+ peruskäyttöön täysin riittävät kamera ja musiikkisoitin
+ raikas muotoilu
+ hyvä myyntipaketin varustelu
- liian ahdas ja liukas näppäimistö
- näyttö ei vastaa puhelimen muuta tasoa
- S60:n monimutkaisuus

P.S. Testissämme oli N72:n englanninkielinen versio, mutta tietenkin Suomessa myyntiin tulevat mallit on varustettu suomen kielellä.