Skip to main content.

Nokia N80 testattu

Nokia N80 testattu

Nokia N80 on Symbian-käyttöjärjestelmällä ja S60-ohjelmistoalustalla varustettu älypuhelin joka käyttää S60:n uusinta 3rd Edition -versiota. Tämä on Nokian "kaikki yhdessä laitteessa" puhelin. Puhelimessa on m.m. neljä GSM-taajuutta, 3G, 3 megapikselin kamera, WLAN-yhteys, langaton Bluetooth ja infrapuna. Nokia N80 on nyt tullut myyntiin, mutta puhelin julkistettiin jo viime marraskuussa N71 ja N92 julkistuksien yhteydessä.

Muotoilu, rakenne ja käytettävyys
N80 on liukukansipuhelin (slider). Älypuhelinten kokoluokassa N80 on keskiluokkaa ja samankokoinen kun esim N70. N80 on hieman paksumpi miksi puhelin ei ehkä sovi niin hyvin takataskuusi. Liukumekanismin rakenne vaikuttaa toimivalta ja kestävältä ratkaisulta eikä se nitise ja kaikki osat pysyvät hyvin paikallaan. Jotkut ovat valittaneet sitä että liukukansi on liian löysä.

Nokia N80 vs Nokia N70


N80 ja N70


Näppäimistössä ei ole mitään vikaa, mutta numeronäppäimet ovat kyllä aika pieniä. Makuasia, mutta jos sinulla on suuret käpälät virheitä syntyy silloin tällöin.

N80 käyttää näyttöä jossa on ns. aktiivinen valmiustila (active stanby), johon saa näkyviin pikakuvakkeita jotka ovat käyttäjän valittavissa, kuten kalenterin tiedot, radion, selaimen jne. Näyttö muistuttaa Windows työpöytää ja tuo selvästi lisää käytettävyyttä.

N80 aktiivinen valmiustila active stanby


Näyttö
Näyttö on 352 x 416 pikselin 262 144-värinen aktiivimatriisivärinäyttö ja näytössä on automaattinen kirkkauden säädin. Näyttö on huippuluokkaa ja eron huomaa selkeästi kun sitä vertaa esim. N70 näyttöön (176 x 208 pikseliä 262 144-väriä). N80 näyttö on erittäin terävä ja kontrastikas. Suurempi näyttö tarkoittaa myös suurempaa virrankulutusta ja N80-puhelinta onkin kritisoitu lyhyen akunkeston takia.

Ohjelmisto ja muisti
Nokia N80 on Symbian-käyttöjärjestelmällä (9.1-versio) ja S60-ohjelmistoalustalla varustettu puhelin joka käyttää S60:n uusinta 3rd Edition -versiota. Sisäistä muistia N80:ssa on 40 megatavua ja mukana tulee 128 megatavun miniSD-muistikortti. N80 toimi kahden viikon testin aikana vakaasti ja yleisesti puhelin vaikutti nopeammalta kun aiemmat (2nd Edition) Nokia älypuhelimet.

Kamera
N80:ssa on kolmen megapikselin kamera (CMOS), salama ja 20-kertainen digitaalinen zoomi. Polttoväli on 4,7 mm (vastaa 35 mm). Kamera ottaa hyviä kuvia, mutta odotukseni olivat korkeammalla. Verrattuna N70-puhelimella (2 megapikseliä) ottamiini kuviin N80 kuvat eivät olleet laadukkaampia tai tarkempia.

Tootuus on se että megapikselit eivät yksinään tee kamerasta laadukasta. Kuvien laatuun vaikuttaa myös olennaisesti m.m. linssin suuruus ja laatu (muovi tai lasi), kenno ja jos kamerassa on autofokus tai ei. N80 kamerassa ei ole autofokusta (N90, N73 ja N93 malleissa on). Myös N80 kameran kuvat prosessoidaan eri tavalla. Hyödyllinen kameranlinssin suojaläppä puuttuu.

the N70's sensor has its images processed 'onboard', i.e. by dedicated electronics inside the camera, whereas the N80's sensor simply passes its data to a chip on the N80's motherboard. Allaboutsymbian

Nokia N80 digikamera 3 megapikseliä


Kamerasta löytyy kiitettävästi toimintoja ja asetuksia joita voi muuttaa. Suosittelenkin niiden käyttöä koska niiden käyttö antaa usein parempia kuvia kun jos antaa kameran itse veikata esim. valotusta.

- Valotus: automaattinen, manuaalinen EV-korjaus +/-2.0
- Valkotasapaino: automaattinen, aurinkoinen, hehkuvalo, loisteputki, pilvinen
- Värisävyt: normaali, seepia, mustavalko, negatiivi
- Kuvaustilat: tavallinen, itselaukaisin, sarjakuvaus
- Kuvausvalinnat: perustila: automaattinen, henkilökuvaus, vaakakuvaus, yökuvaus, urheilukuvaus, kynttilänvalo ja käyttäjän oma. - Lähikuvaustila: lähikuvaus (17,5 - 23,4 cm) ja asiakirja.
- Kameratilat: itselaukaisin, edistyksellinen sarjakuvaus, 10 tapahtumatilaa ja kirkkauden, kontrastin, terävyyden, värikylläisyyden, valkotasapainon, valotuksen ja värisävyjen säätäminen, kuvanlaadun asetukset ja videon stabilointi

Huomiotavaa on että kuvauksen normaalitila (ei lähikuvaus) on 68 cm äärettömyyteen. Lähikuvaustilaa joutuu siis hyödyntämään aika usein.

N80:n kameran kuvanlaatu on varsin mukiinmenevä. Mielestäni se riittää hyvin peruskamerapuhelimen laaduksi. Galleriasta löytyy kuvia.

Musiikkia
N80:n musiikkisoitin on sama kun esim. Nokia 3250 musiikkipuhelimessa. Se on Nokian perussoittimesta paranneltu versio. Puhelin tukee MP3, AAC, m4a, eAAC+ ja WMA tiedostomuotoja. Musiikkia voi helposti siirtää puhelimeen Nokia PC Suitella tai Windows Media Playerilla. Kun olet siirtänyt musiikin puhelimeen valitset päivitä musiikkikirjasto ja soitin etsii kaikki kappaleet kortilta ja lisää kappaleet soittimen listaan jos uusia on löytynyt.

Nokia N80 mp3-musiikkisoitin


Puhelimen mukana tulee myös 3,5 mm:n standardikuulokkeiden käytön mahdollistava Nokia-äänisovitin (AD-15). Mukana tulevat peruskuulokkeet ovat aika huonoa tasoa ja jos kuuntelet enemmän musiikkia kannattaa investoida parempiin kuulokkeisiin (esim Shure tai Koss). N80:sta löytyy myös radio (Visual Radio) ja sen toiminta ja kuuluvuus on hyvä.

Yhteydet ja viestiominaisuudet
N80 tukee tekstiviestejä, multimediaviestejä, sähköpostia, pikaviestejä ja siinä on Nokia Push to talk (PoC) -sovellus. Puhelimessa on WLAN (802.11g), Bluetooth, infrapuna, USB 2.0 Pop-Port -liitäntä (massamuisti) ja UPnP (Universal Plug and Play).

UPnP -teknologian avulla N80 voidaan yhdistää yhteensopiviin tietokoneisiin, äänentoistolaitteisiin ja televisioihin. Voit siis katsoa Nokia N80 -laitteella otettuja kuvia TV:ssä.

Puhelimessa on neljä GSM-taajuutta (EDGE/GSM 850/900/1800/1900 + WCDMA 2100 MHz).

Selain
WWW-sivujen selaamiseen Nokia on asentanut N80:seen uuden, avoimeen lähdekoodiin perustuvan Internet-selaimen. Tämä uusi selain tukee ns. Mini Map -toimintoa ja verkkosivujen selaaminen sillä on mukavaa helppoa.

Muut ohjelmat
Puhelimessa on QuickOffice-ohjelmisto, joka on toimisto-ohjelmien katseluohjelma ja tukee Microsoft Word, PowerPoint, Excel -tiedostoja. Voit siis katsella, et muokata näitä tiedostoja. PDF-tiedostoja voit katsella Adoben omalla Adobe Readerilla ja puhelimesta löytyy videoiden katseluun Real Player. Erikoisuutena mainittakoon Flash player.

Tavallisempia ohjelmia ja työkaluja ovat kalenteri, herätyskello, äänitys, muunnin, tehtävälista, laskin sekä muistikirja, muutama peli, Lifeblog-ohjelma. Ja lisää ohjelmiahan saa asennettua, mutta muistakaa että kyse on uudemmasta S60 3rd Edition -alustasta ja tälle alustalle on vielä rajoitetusti ohjelmia saatavana.

Akku
Akun kesto N80:ssä on heikko. Peruskäytössä puhelimen akun (BL-5B 860 mAh) teho riittää noin 200 tunnin valmiusaikaan ja monipuolisella käytöllä akun saa tyhjäksi muutamassa tunnissa.

Me sanomme: Jos haluat "all-in-one" tyyppisen älypuhelimen joka kykenee kaikkeen paitsi TV:n katseluun eikä keitä lattea niin Nokia N80 on varteenotettava valinta. Puhelin ei ole halvemmasta päästä ja hinta on noin 600 euroa tai sitten 30 euroa / kk kytkykauppana.

Keskustele ja kysele N80 -puhelimesta foorumilla.

+ Monipuoliset ominaisuudet
+ Vakaa käyttöjärjestelmä
+ Näyttö
- Akun kesto
- Hinta

Nokia N80 esittely video (Flash)


Nokia N80 liukukansi slider hinta 600 euroa