Skip to main content.

Testattua: Nokia N73

N73 on Nokian uusi S60-puhelin, jossa kiinnostavaa on mm. automaattitarkennuksella varustettu 3,2 megapikselin kamera sekä 2,4 tuuman näyttö ja sopiva koko. N73 on tarkoitettu seuraajaksi suositulle N70-mallille.

Nokia N73 tarjous!
Nokia N73 379 euroa (Norm. hinta € 469.95).


Nokia N73

Viihdettä: Nokia N73 pelit

Myyntipaketin sisältö

-N73-puhelin (N73-1, RM-133. Ainakin oma yksilöni oli kotoisin Salon tehtaalta.)
-BP-6M-akku
-AC-4E-laturi
-CA-44-laturiadapteri
-HS-23-kuulokkeet
-CA-53-datakaapeli
-rannehihna
-putsausliina
-CD, jolla mm. PC Suite ja Adobe Photoshop Album Starter Edition
-ohjekirjoja ynnä muita kataloogeja

Myyntipaketti sisältää siis kaikki tavalliset perusasiat, joita sen voisi olettaakin sisältävän. Muistikorttia ei N73:n mukana tule, mutta se ei ole niin suuri ongelma kun vapaata muistia löytyy valmiina 40 megatavua. Yhtä lisäjuttua olisin myyntipakettiin ehdottomasti kaivannut: 3,5 mm:n adapteria, jolla saisi mitkä tahansa standardikuulokkeet kiinni N73:aan.

Muotoilu ja rakenne

N73 on aivan tavallinen patukkapuhelin. N73 istuu käteen varsin mukavasti ja kokoa ja painoa on aika lailla sopivasti. Hyvä asia on, että N73:sta on onnistuttu tekemään ohuempi kuin monista edeltäjistään. Paksuutta N73:lla on 19 mm, joka on ihan hyvä lukema älypuhelimelle.

Nokia N73


N73 on myös rakenteeltaan jämäkkä ja nitinöitä ja natinoita ei juuri esinny. Takapuolen kameran suojaluukku heiluu hieman kun sitä painelee päistä, mutta muuten N73 vaikuttaa jykevältä. Kameran suojaluukku ei aukea itsestään esimerkiksi taskussa.

Nokia N73 - takaa


Puhelimen etupuolelta löytyvät yläreunasta valoisuudentunnistin (puhelin säätää tämän avulla mm. näytön taustavalon kirkkautta) sekä lähinnä videopuheluissa ja omakuvissa käytettävä kakkoskamera. Niiden alla on suurehko näyttö ja sen alla puolestaan näppäimistö.

Vasemmalla puolella on infrapunaportti, ja puhelimen alapäässä laturiliitin (uusi pienempi), Pop Port -liitin sekä muistikorttiluukku. Oikelta puolelta löytyy kameranäppäimiä, joista lisää kameraosiossa. Niistä zoomnäppäin toimii myös äänenvoimakkuuden säätönäppäimenä mm. puheluiden aikana. Virtanappula löytyy puhelimen yläpäästä.

Nokia N73 - yläpää Nokia N73 - pohja


Näppäimistö

Nokia N73:n näppäimistö


Loppujen lopuksi N73:n näppäimistö on varsin hyvä. Alkutuntuma oli, että "eihän tällä ole hyvä kirjoittaa". Numeronäppäimistö ei siis tunnu kovin hyvältä, mutta kirjoittaminen sillä onnistuu nopeasti ja virhepainalluksia ei tule. Jännä yhdistelmä ja ehkä tämä onkin vain minun kokemukseni. Mutta ensivaikutelmasta huolimatta N73:n näppäimistö toimi ainakin itselläni.

Luurinäppäimistä, kahdesta valintanäppäimestä, joystickista tai numeronäppäimistön sivuilla sijaitsevista muista näppäimistä ei ole pahaa sanottavaa vaan niihin olin alusta asti tyytyväinen. Ja omasta mielestäni joystick on eli ohjaustikku, joka on korotettu ylöspäin on parempi ratkaisu kuin vain suuntanäppäin.

Näyttö

N73:n näyttö on täysin riittävä ja hyväksikin, itse asiassa erittäinkin hyväksi sitä voisi kutsua. Näytössä on värejä 262 144, pikseleitä 240 kertaa 320 ja näyttö on toteutettu TFT-tekniikalla. Kirkkautta on riittämiin.

Ehdottomasti positiivisin asia näytössä on sen fyysinen koko, joka on suurehko. Ennenhän S60-laitteissa käytettiin pääsääntöisesti 2,1 tuuman näyttöjä, mutta N73:n näytöllä on kokoa 2,4 tuumaa. 0,3 ei kuulosta isolta erolta, mutta on käytännössä todella iso juttu.

N73:n näyttö voisi olla parempikin, sillä tarkkuutta voisi olla enemmän. S60-puhelimista on jo pitkään löytynyt paljon tarkempia näyttöjä: 2,1 tuumaa ja 352x416 pikseliä. Näissä siis on enemmän pikseleitä tuumaa kohden kuin N73:n näytössä ja näin ne ovat tarkempia. Eron huomaa käytännössäkin, jos vertailee näyttöjä vierekkäin. Käytännössä N73:n näyttökin on aivan mahtavan hyvä.

Jos näytön virransäästötila on päällä, niin virransäästötilassa ollessa näytön päällä oleva valoisuuden tunnistin vilkahtaa aina tasaisin väliajoin sinisenä. Ja yllättävän kirkkaana joten häiritsee yöllä, mutta tästä selviää kytkemällä virransäästötilan pois päältä.

Muisti

Sisäistä muistia N73:ssa on vapaana perusasetuksin ja -ohjelmin 40 megatavua, joka on varsin mukavasti.

Nokia N73: muisti


Koska sisäistä muistia on jo noin paljon, mukana ei enää tulee aiempien S60-puhelinten tapaan erillistä muistikorttia. Muistikorttipaikka kuitenkin löytyy ja se on mallia miniSD.

Käyttöliittymä ja ohjelmisto

N73 käyttää käyttöjärjestelmä Symbian OS:n 9.1-versiota ja S60-ohjelmistoalustasta/käyttöliittymästä uusinta S60 3rd Edition -versiota. Uuden alustan myötä S60:n käyttö on nopeutunut hieman, joka olikin odotettu uudistus. N73:n käyttäminen sujuu ilman suurempia odotteluja, mutta vähän nopeampi voisi olla siellä täällä. Yksi tällainen paikka on vaihto kamera- ja videokuvaustilojen välillä. Käyttöliittymän nopeus ei edelleenkään ole lähelläkään peruspuhelimia vastaavalla tasolla ja on myös jälleen laskenut verrattuna mm. N80:een. Tästä miinusta, koska tämä on yksi S60:n suurimpia heikkouksia tällä hetkellä.

Nokia N73: päävalikko Nokia N73: ohjelmavalikko


Nokia N73: toimistovalikko Nokia N73: työkaluvalikko


S60:aa on mukava käyttää kun siihen on päässyt sisälle ja on mahdollisesti järjestellyt valikon omien mieltymyksiensä mukaisesti. S60:n ongelma on edelleen käsistä karkaamaan päässyt valikkokohteiden määrä. Ongelmaa on onnistuttu hieman pienentämään 2nd Editionista muutamilla järkevillä teoilla. Vähän aikaa sitten itselläni testissä olleessa N72-mallissa oli valikossa eri kuvakkeita 55 kappaletta, mutta N73:ssa määrä on onnistuttu painamaan jo 48:aan. Muutos on suurempi kuin ensi alkuun vaikuttaa. Osaltaan tähän voi vaikuttaa myös se, että N73:ssa päävalikosta näkyvät kerralla näytöllä kaikki kohteet, eli 12 kappaletta.

Turhaakin tavaraa yhä N73:sta löytyy:
-kaksi selainta, erikseen internet- ja WAP-selaimet (tämä ongelma tulee korjaantumaan tulevaisuudessa)
-erillinen valikko 3D-äänille, miksei näitä voinut pistää muiden ääniasetusten joukkoon?

Valmiustilassa verkkosymbolista näkee onko puhelin tavallisessa GSM-verkossa vai 3G-verkossa. N73:ssa on jo tuttuun tapaan aktiivinen valmiustila, johon saa näkyviin mm. kuusi pikakuvaketta (käyttäjän valittavissa), kalenterin tiedot ja soittimen tiedot. Siinä näkyvät myös tiedot mahdollisista uusista yhteydenotoista (vastaamattomat puhelut, lukemattomat viestit jne.). Kun soitin on päällä ja puhelin valmiustilassa, niin valmiustilassa näkyy soivan kappaleen nimi (kuva myös alla).

Nokia N73: aktiivinen valmiustila Nokia N73: soiva musiikkikappale valmiustilassa


Käytettävän teeman voi valita neljästä vaihtoehdosta: muissakin kuvankaappauksissa esiintynyt sininen S60:n perusteema, Glass, Lights ja Motion. Lisäksi suosittelen lämpimästi selkeää, valkoista erikseen ladattavaa (www.s60.com) S60-teemaa. Kaikista teemoista kuvat alla.

Nokia N73: Glass-teema Nokia N73: Lights-teema


Nokia N73: Motion-teema Nokia N73: erikseen ladattava S60-teema


Testimme aikana N73 toimi vakaasti, jota sopi odottaakin. Puhelin kaatui kaksi kertaa: kerran galleriassa ja kerran selaimella surffaillessa. Testissä ollut puhelin oli softaversioltaan V 2.0628.0.0.1, ja softa päivätty heinäkuun 10. päivälle.

Kamera

Kuvausta N73:lla


N73:n yli 3 megapikselin kamera on tarkoitettu käytettäväksi ainoastaan puhelinta vaaka-asennossa pitäen. Puhelimen oikealla sivulla (ja vaaka-asennossa siis päällä) on kolme näppäintä: laukaisinnäppäin, ns. katselunäppäin sekä zoominäppäin. Kameran käynnistyminen kestää valitettavan pitkään, mutta viive on joksensakin vielä hyväksyttävä.

Nokia N73:n kameranäppäimet


Koska N73 tukee automaattista tarkennusta, niin laukaisinnäppäin painetaan ensin puoliväliin, jolloin tapahtuu tarkennus, ja sitten loppuun jolloin kuva otetaan. Katselunäppäintä painamalla puhelin hyppää viimeisimpään otettuun kuvaan. Zoominäppäin toimii tuttuun tapaan. N73:ssa ei ole optista zoomia vaan ainoastaan digitaalinen, joka on käytännössä melko turha.

N73:sta löytyy pieni LED-kuvausvalo, mutta se on todellakin vain kuvausvalo - ei salama. Kamera on hyvin suojassa mukavan luukun takana.

Helpoiten vaihto kuva- ja videotilojen välillä kamerassa onnistuu joystickia painamalla. Vakiokameratilassa vasemmassa yläkulmassa näkyy kamera/videotilan tunnus, vasemmassa alanurkassa kuinka monta kuvaa vielä voi ottaa ja minkä suuruisia kuvat ovat resoluutioltaan. Oikeasta laidasta löytyy hieman kuvausasetuksia ja muita vaihtoehtoja: vaihto videotilaan, kuvaustilojen valinta, salaman asetukset, itselaukaisin, monikuvatila (engl. sequence mode), valotuksen säätö, valkotasapainon säätö, värisävyjen säätö ja valonherkkyysasetukset.

Kuvankoon voi siis valita neljästä eri asetuksesta: 640x480 (0,3 megapikseliä), 800x600 (0,5), 1600x1200 (2) ja 2048x1536 (3 megapikseliä). Etupuolella olevaa toista kameraa voi käyttää ottaessaan itsestä kuvia, käytettävää kameraa voi vaihtaa Options-valikon kautta.

Videotilassa saatavilla säädöistä on vain: kuvaustilat, valkotasapaino ja värisävyt. Videokuvauksen laadun voi valita kolmesta vaihtoehdosta, mutta lähinnä kannattaa käyttää parasta eli 352x288 pikselin kuvakokoa MPEG-4-muotoon. Asetuksista voi valita haluaako käyttää videoissa kuvanvakaajaa. Ja myös videoissa voi käyttää etupuolen kakkoskameraa.

Alla on yksi pienennetty esimerkkikuva ja linkkejä täysikokoisiin kuviin. N73:n kuvanlaatu on varsin hyvä, eipä enää hirveästi houkuta turhaan kanniskella kameraa mukana kun kuvanlaatu on tällä tasolla.

Nokia N73:lla otettu, pienennetty kuva


Esimerkkikuvia (kuvien koko on 2048x1536 pikseliä, jollei muuta mainita):
Keinu
Kivi
Kyltti
Oja
Pihaa
Puita
Pyörä
Tietä
Vaja
N73-paketti läheltä
Aku Ankka (läheltä)
Käpy läheltä

Kuvien ja videoiden käyttö ja katselu

Nokia N73: galleriavalikko


Galleriaohjelma N73:ssa on hyvä. Se toimii puhelinta vaakasuunnassa pitäen ja kuvien ja videoiden näyttö perustuu pyörivään järjestelmään. Aina yksi kohde on keskellä suurempana kuin muut.

Kuvien muokkauksessa on tarjolla monia eri toimintoja: seepiaksi, mustavalkoiseksi tai negatiiviksi muutto, kierrätys, terävöitys, punasilmäisyyden poisto, kirkkauden tai kontrastin säätö, kuvan rajaus ja koon muutos, clip-art-kuvan lisäys, tekstin lisäys tai kehyksen lisääminen. Lisäksi kuvasta voi tehdä piirretyn näköisen "cartoonise"-effektillä. Olipas melkoinen lista erilaisia muokkausvaihtoehtoja. Hauskahan noilla on leikkiä. Valikoima on sama kuin edellisissäkin S60-puhelimissa.

Muokkauksen lisäksi kuville voi tehdä paljon muutakin. Lähetys onnistuu multimediaviestinä, sähköpostina, Bluetoothin ja infrapunan kautta sekä mukavana lisäyksenä suoraan internetiin, Flickr-palveluun. Tulostaminen onnistuu Bluetoothin tai PictBridge-kaapelin kautta, ja uutena ominaisuutena kuvia voi lisätä ns. tulostuskoriin, johon voi kerätä haluamansa kasan kuvia ja sitten tulostaa ne kerralla. Kuvia voi myös zoomailla tai aloittaa slideshow-esityksen, jossa uutta on ns. Ken Burns -effekti, jossa kuva koko ajan hieman liikkuu. Se tuo kuvien katseluun enemmän elävyyttä. Esitykseen voi myös valita haluamaansa musiikkia pyörimään.

Kuvia ja videoita voi myös lisätä itseluotaviin albumeihin, eli käytännössä kansioihin.

Videoiden katselu tapahtuu RealPlayerilla. Myös videoita voi lähettää samoja teitä pitkin, jotka jo mainittiin kuvien osalta. Samoin videoita voi lisätä albumeihin. Muokkauskin onnistuu erilaisin vaihtoehdoin.

Musiikkisoitin ja radio

Jos N73:lla haluaa kuunnella musiikkia, muistikortti on pakko-ostos. Suosittelen vähintään 512 megatavun kortin hankkimista, mutta mieluummin kannattaa saman tien ostaa yhden tai kahden gigan kortti. Musiikin siirto tietokoneelta puhelimeen onnistuu esimerkiksi PC Suite -ohjelmistoon kuuluvalla Music Manager -ohjelmalla, ja ainakin omasta mielestäni varsin mukavasti ja sopivan helposti.

Nokia N73: musiikkisoitin Nokia N73: soittimen valikko


N73:n musiikkisoitin on hyvä perussoitin puhelimeen, jota ei ensisijaisesti ole suunnattu musiikin kuunteluun. Musiikki löytyy jaoteltuna seuraaviin: kaikki kappaleet, artistit, albumit, soittolistat, genret ja säveltäjät. Käyttäjän omien soittolistojen luominen ja muokkaaminen onnistuu. Jokaisessa musiikkilistassa on myös kätevä hakutoiminto.

Nokia N73: musiikkimenuvaihtoehdot


Soiton aikana on valittavana perusjutut, eli satunnaissoitto (shuffle, N73:ssa "random play") sekä toisto (repeat, N73:ssa "loop"). Soitin näyttää myös mahdolliset kansikuvat. N73:sta löytyy myös taajuuskorjain, josta löytyy esivalittuja asetuksia (esim. "bass booster") sekä lisäksi voi tehdä omia. Soittimen voi jättää taustalle, jolloin soitettavan kappaleen nimi näkyy aktiivisessa valmiustilassa.

HS-23-peruskuulokkeet ovat tuttua vakiokuulokkeiden tasoa, joillekin ehkä riittävät mutta useimmille turhat. Kuten jo aiemmin mainittu, valitettavasti N73:n mukana ei tule parempien kuulokkeiden käyttöä mahdollistavaa 3,5 mm:n adapteria. Testasimme kuitenkin N73:aa myös adapterilla ja kunnon kuulokkeilla ja laatu oli hyvä. Verrokkina käytetty N80 jäi jälkeen.

Musiikkia voi kuunnella myös N73:ssa olevien stereokaiuttimien kautta: ääni on varsin hyvä, mutta stereo-jutut ovat täyttä markkinointihölynpölyä. Toistaiseksi edeltäneissä malleissa, mm. N72, on mielestäni ollut parempi ääni vaikka siinäkin on vain yksi kaiutin käytössä. Stereomaisuus on siis lähes täysin markkinakikka. Volyymia kaiuttimista saa riittävästi, mutta kovemmilla volyymeillä rätinä on osassa kappaleita varsin laajaa.

N73:sta löytyy myös radio. Sen toiminta on tutulla tasolla, ehkä vähän jopa aiempaa parampi ja siitä ei paljon muuta sanottavaa ole. Se on radio. :) Visual-ominaisuuden käyttöarvo on käytännössä lähellä nollaa.

Puhelimena

Puhelimena N73 toimii kiitettävästi. Puheluiden ääni on toimiva ja kohtalaisen miellyttävä.

Osoitekirjaan saa liitettyä käsittämättömän paljon erilaisia tietoja, monia numeroita, faksinumeroita, sähköpostiosoitteita, postiosoitteita jne. Ja saahan myös kuvan lisättyä, joka näkyy kun kyseinen henkilö soittaa. N73 tukee myös ns. SIND-äänikomentoja, eli äänikomentoja ei tarvitse nauhoittaa ennakolta. Esimerkiksi jos luettelossasi on henkilö nimelta Kalle, niin kun lausut puhelimelle "Kalle", puhelimen tulisi soittaa Kallelle. Oikea toimivuus on vielä vähän epävarmaa mutta sen pitäisi parantua sitä mukaa kun kyseistä toimintoa käyttää. Puhelin oppii koko ajan.

Soittoääneksi voi valita minkä vaan äänitiedoston puhelimesta. Soittoäänet soivat hyvin ja tarpeeksi lujaa. Soittoäänissä voi käyttää myös 3D-efektejä, joiden mahtavuus kyllä jäi ainakin itseltäni huomaamatta. Värinä on tarpeeksi voimakas.

Nokia N73: 3D-äänet


Profiilien vaihto onnistuu kätevimmin virtanäppäimen kautta. N73 tukee myös offline-profiilia, joka mahdollistaa muiden kuin verkkotoimintojen käytön esimerksi lentokoneessa.

Nokia N73: datalaskuri


Viestit ja sähköposti

N73 tukee tekstiviestejä, multimediaviestejä, sähköpostia ja pikaviestejä. Uuden viestin aloituksessa saa valita haluaako luoda tekstarin, multimediaviestin vai sähköpostiviestin. Teksti- ja multimediaviesteille on oma saapuneet-kansionsa ja sähköposteille omansa. Kaikki lähetetyt viestit mukaan lukien sähköpostit tallentuvat omaan kansioonsa.

N73:n sähköpostin käyttö on mukavaa. Asetusten laittaminen toimintakuntoon on helppoa. Erityistä kiitosta sähköpostiklientti saa automaattisen postien haun säädöistä: minä päivinä postit haetaan, mihin kellonaikaan ja mimmoisin välein. Näin voi esimerkiksi säätää, että puhelin hakee postit arkisin työaikana vaikkapa puolen tunnin välein.

Selaimet

Nokia N73:sta löytyy kaksi selainta: toinen on tarkoitettu yksinkertaisten WAP-sivujen selaamiseen ja toinen, uusi, selain on tarkoitettu tavallisten internet-sivujen selaamiseen.

WAP-selain on vanha tuttu ja siinä ei oikeastaan ole mitään erikoista, kaikki on tuttua perusjuttua. Siksi tässä emme kerrokaan siitä sen enempää, sillä toinen selain on huomattavasti mielenkiintoisempi. Ja tulevaisuudessahan myös WAP-selaus yhdistetään uuteen selaimeen.

Uusi S60 3rd Editionin mukanaan tuoma selain perustuu avoimelle lähdekoodille mm. sivujen rendeiröimisen osalta. Selain edustaa uutta ajattelua. Se poikkeaa totutusta mobiiliselainten kaavasta uudelleenjärjestellä sivut niin, että ne mahtuvat ruutuun tarjoamalla sivut periaatteessa sellaisina kuin ne tietokoneellakin näkyvät. Tämä toimii todella hyvin ja ei tee sivujen selailusta laisinkaan vaikeaa, sillä vaikka sivu ei mahdukaan leveydeltään kerralla näytölle niin liikkuminen sivulla on vikkelää.

Nokia N73: web-selain


Sivustoa selattaessa näkyy kursori, jota liikuttamalla kaikki tapahtuu: sekä sivujen vierittäminen, että linkkien klikkailu. Kursori liikkuu kiitettävän nopeasti, ja näin selailu on sujuvaa. Osaltaan selailua voi helpottaa myös muuttamalla kuvien ja tekstin kokoa. Toinen helpottava ominaisuus on ns. Mini Map, eli selattaessa saa näkymään itse sivuston päällä pienennettynä koko sivuston sisällön, jonka avulla siirtyminen sivuston eri osaan on helppoa. Tämän toiminnon löytää myös valikosta (kuva alla).

Nokia N73: selaimen Mini Map -toiminto


Selaimessa on myös mukava kuvallinen historia, jossa näkyvät rinnakkain sivut joissa viimeksi on käyty (kuva alla).

Nokia N73: selaimen historianäkymä


Selaimen historiatoiminto on ehkä hieman harhaanjohtavasti nimetty "auto bookmarkeiksi", eli automaattisiksi kirjanmerkeiksi. Mutta täältä siis löytyy lista sivustoista, joilla on tullut käytyä. Selain torjuu vakiona ponnahdusikkunat ja siitä löytyy tuki RSS-syötteiden vastaanottamiseen.

Muut selaimen ominaisuudet ja valikot ovat tuttuja ja niitä on turha käydä tässä läpi erikseen. Kokonaisuutena web-selain toimii mainiosti ja sillä on ilo surffata.

Ajanhallinta- ja toimistotyökalut

N73:sta löytyy esiasennettuna tuki Word-, Excel-, PowerPoint- ja PDF-tiedostojen katselulle. Kolmen ensimmäisen katselusta vastaa Quickofficen ohjelmat Quickword, Quicksheet ja Quickpoint. PDF-tiedostoja katsellaan Adoben omalla Adobe Readerilla. Kaikki neljä toimivat asianmukaisesti ja hoitavat hommansa. Valitettavaa on, että toimistotiedostojen muokkaus ei onnistu N73:lla vaan vain katselu. Muokkausominaisuudet on varattu yrityspuhelinten E-sarjalle.

Tavallisempia työkaluja ovat kalenteri, herätyskello, äänitys, muunnin, tehtävälista, laskin sekä muistikirja. Ne hoitavat hommansa kohtuullisen asiallisesti ja ne ovat täysin tuttuja aiemmista S60-puhelimista. Pari lisäsanaa kuitenkin parista ohjelmasta. Yksi S60:n käsittämättömimpiä ominaisuuksia on jo pitkään ollut äänityksen yhden minuutin rajoitus. Esimerkiksi Nokian uusimmilla Series 40 -puhelimillakin pystyy nauhoittamaan sentään viiden minuutin verran ja muiden valmistajien puhelimilla paljon enemmän. Käsittämätöntä miksei kehittyneempiin S60-puhelimiin saada valmiiksi asennettuna pidempiin nauhoituksiin kykenevää ohjelmaa.

Nokia N73: äänitys

Nokia N73: kalenteri Nokia N73: laskin


Lisäksi myös laskinta voisi päivittää sillä myös tällä saralla uusimmat Series 40 -puhelimet ovat ajaneet jo ohi. N73:n laskin tukee vain perustoimintoja. Paras vaihtoehto olisi laskin, jossa saisi valita perusominaisuuksien ja kehittyneempien toimintojen väliltä.

Muut ohjelmat sekä pelit

N73:n mukana tulee ainoastaan yksi peli, legendaarisen matopelin uusin versio Snakes. Peli onkin muuttunut alkuperäisestä verrattuna melkoisesti ja oikeastaan kovinkaan paljon yhteistä alkuperäisellä ja uusimmalla ei enää ole.

Nokia N73: pelivalikko


N73:ssa tulee tuttuun N-sarjan tapaan mukana myös Nokian Lifeblog-ohjelma, jonka idea on tallentaa kuvat ja viestit aikajanaan ja näin "tallentaa elämä". Yksi, vieläkin melko tuore, N73:n mukana tuleva ohjelma on Nokian mobiilihaku. Emme testanneet tätä sen enempää, sillä Puhelimeni.fissä on jo julkaistu sitä käsittelevä juttu.

N73:sta löytyy myös Flash Lite -tuki Flash Playerin kautta. Näin puhelimella onnistuu Flash Lite -esitysten katselu. Asennettavaksi tarjotaan myös F-Securen virustorjuntaa, mutta sen joutuu ensin lataamaan ja sitten vielä asentamaan itse puhelimeen.

Lisää ohjelmia voi hankkia mukana tulevan kataloogin eli Download!:n kautta. Sovellukseen ladataan ensin lista sovelluksista voi hankkia.

Kolmansien osapuolien lisäohjelmien saatavuus S60-käyttöliittymä/ohjelmistoalustan 3rd Edition -versiolle on yhä hieman heikkoa, ja ainakin paljon heikompaa kuin vanhoille laitteille. Tilanne paranee kuitenkin koko ajan.

Yhteydet

N73 tukee verkkoyhteyksien puolelta varsin vahvaa rivistöä. 3G-ominaisuudet löytyy, kuten myös luokan 11 GPRS- ja EDGE-tuet. 3G-yhteyksien ansiosta mm. web-selailu ja sähköpostien haku toimivat ilahduttavan sujuvasti, jos vauhtia vertaa esimerkiksi perus GPRS:n vauhtiin, johon verrattuna 3G-vauhti on noin 6-8 kertaa nopeampaa.

Tietokoneeseen N73:n onnistuu kytkeä joko Bluetoothin, infrapunan tai mukana tulevan datakaapelin kautta. Kokeilimme datakaapelia emmekä törmänneet minkäänlaisiin ongelmiin vaan asennus sujui esimerkillisesti ja kuvia puhelimesta tietokoneelle päin ja ohjelmia koneesta puhelimeen päin päästiin siirtelemään suorinta tietä.

Toiminta-ajat

Testimme aikana N73 toimi yllättävänkin pitkään, tosin pitkiä puheluita kertyi melkoisen vähän. Mutta tekstiviestikäyttöä, kameran käyttöä ja muuta räpläämistä kertyi ihan mukavasti ja tässä käytössä N73:aa tarvitsi ladata vain joka kolmas yö ja puhelin pysyi hengissä eikä akku loppunut. Musiikin toistoaikaa emme ehtineet mitata, mutta Nokia ilmoittaa musiikinkuunteluajaksi 12,6 tuntia joten realistisena arviona käytännön kuunteluajasta voinee pitää 8 - 10 tuntia.

N73:ssahan on 970 mAh:n akku, joka on siis merkittävästi esim. N80-mallin akkua suurikapasiteettisempi.

Yhteenveto

Nokia N73:n tekniset tiedot vertailtavissa Puhelinvertailu.comissa

Kokonaisuutena N73:aan voi olla erittäin tyytyväinen. Se tarjoaa erittäin paljon ominaisuuksia, mutta koko on pysynyt aisoissa. Varsinkin kohtalainen paksuus tekee puhelimesta miellyttävän. Kamera on huippukamerapuhelintasoa, parhaiden joukossa. Tähän kun yhdistetään nopeat 3G-yhteydet, S60, ok musiikkisoitin ja hyvällä tasolla olevat kaikki muut ominaisuudet niin kasassa on ehdottomasti 500 euron arvoinen paketti.

Näyttö olisi voinut olla parempi, mutta se on nytkin mahtava. Myöskin näppäimistö on kokonaisuutena kohtalainen, riittävä voisi sanoa. Oikeastaan N73:sta on paha sanoa kovin paljon mitään pahaa. Lähes suurin juttu onkin S60:n hitaus. Se on käyttöliittymän kompastuskivi, mutta parannettavaa ei ole kovin paljon jotta oltaisiin kohtalaisen hyväksyttävällä tasolla. Sillä pitäähän muistaa S60:n monipuolisuus, jonka myötä hitaus syntyy.

+ kamera
+ kompaktissa koossa monipuolinen valikoima tavaraa (3G, Symbian + S60, hyvä kamera, hyvä perusmusiikkisoitin jne.)
+ varauksin akkukesto
+ / - näyttö, enemmälti plussan puolella
+ / - näppäimistöllä kirjoittaminen sujuu hyvin ja nopeasti, mutta tuntuma on epämiellyttävä
- S60:n hitaus
- 3,5 mm:n adapterin puute myyntipaketista

P.S. Testissämme oli N73:n englanninkielinen versio, mutta tietenkin Suomessa myyntiin tulevat mallit on varustettu suomen kielellä.

P.S. 2 Uudelleenkäytin muutamia osia aiemmin julkaistusta N72-jutusta ja näin säästin hieman vaivaa kirjoittaa aivan samoja juttuja uudestaan.

P.S. 3 Valitettavasti kamerasta ja galleriasta käytetyllä ohjelmalla saanut otettua kuvakaappauksia, ja kameralla kuvaten niiden laatu olisi ollut liian heikko. Siksi niitä ei löydy laisinkaan. :/ Muidenkin puhelimesta otettujen kuvien laatu on huonohko, pahoitteluni (jälleen) siitä.

P.S. 4 Tämä oli luultavasti viimeinen juttuni muutamaan hetkeen Puhelimeni.fi-palveluun, mutta luultavasti palailen vielä joskus. Mukavaa on ollut.

Täällä voi sitten keskustella N73 puhelimesta! Nokia N73 hinta on noin 450 euroa.