Skip to main content.

Testattu: BenQ-Siemens S68



BenQ-Siemensin S68 on yrityksen mukaan puhelin jossa on ”kaikki olennainen, pelkistetyn elegantisti”. Tämä on lause johon ainakin tämä arvosteluja voi yhtyä.

S68 on teknisiltä ominaisuuksiltaan perusmallinen kolmitaajuus GSM-puhelin, mutta muotoilultaan se ei todellakaan ole mikään karvalakki malli. Pintamateriaalina on käytetty harjattua alumiinia ja puhelin on vain 13,2 mm ohuinen. Puhelimen mukana tulee laturi, manuaalit, akku ja CD, josta löytyy hallintaohjelmisto sekä manuaalit sähköisessä muodossa.

Muotoilu, rakenne ja käytettävyys

S68 on muodoltaan tavallinen patukkapuhelin (candybar). Se on selvästikin suunnattu sellaiseen yritysympäristöön jossa ei haluta puhelimien sisältävän kaikkea mahdollista kilkettä WLANista digikameraan ja jossa nähdään mm. digikameran puute pelkästään positiivisena asiana sillä on paljon yrityksiä joissa valokuvaaminen on kielletty.





S68 on erittäin ohut ja mahtuu erinomaisesti housun taskuun. Kiitos puhelimen pintamateriaalin puhelin tuntuu yllättävän vankalta vaikka se painaa vain 79g ja ainakaan tällä testaajalla ei tullut kertaakaan sellaista oloa että puhelimen olisi pelännyt menevän poikki taskussa. Nykyinen Nokian 6630 tuntui tämän testin jälkeen erittäin painavalta taskussa.



S68 näppäimistö on selkeä ja näppäimet ovat hyvin eroteltu. Keskellä oleva navigointi näppäin ei ole kovinkaan ergonominen ja se onkin näppäimistön heikoin lenkki mutta muuten ei mitään valittamista ole. Sivusta löytyy numeropikavalintanäppäin, sanelukonesovelluksen avaava näppäin sekä äänenvoimakkuuta säätelevät näppäimet. Näppäimet sai lukkoon ja avattua painamalla #-näppäintä pitkään. Tämän tyyppinen näppäinlukitus oli oikeastaan helpompi käyttää kuin Nokialaiseni kahden näppäimen näppäinlukitus, mutta toisaalta kahden näppäimen lukitus tekee vahinkonäppäilyt vaikeammaksi joten kummassakin tyylissä on omat hyvät puolensa.





Kun oli aika laittaa SIM-kortti paikalleen ilmeni puhelimen yksi suurimmista suunnitteluvioista. Toisin kuin esim. Nokian 6630, jossa kortin kiinnitys on tehty huomattavasti käyttäjäystävällisemmäksi (katso yllä oleva kuva), S68:ssa SIM-kortti pitää liu'uttaa paikoilleen ja sen irrottaminen on erittäin hankalaa.

Näyttö

S68 näyttö on pienoinen pettymys. Kyseessä on 132 x 176 pikselin TFT-näyttö joka toistaa 262 144 väriä. Jos jotain positiivista haluaa tästä vaatimattomasta näytöstä löytää niin pienempi näyttö vie myös vähemmän virtaa ja säästää täten myös akkua siihen kaikista olennaisimpaan eli itse puheluihin.

Ohjelmisto ja muisti



S68 sisältää valmistajan oman käyttöjärjestelmän ja on mm. valikkorakenteeltaan hyvin paljon Nokian kännyköiden kanssa samanlainen, ainakin pääpiirteittäin. Sisäistä muistia on 26Mt verran joka tuntuu olevan riittävä ottaen huomioon että S68 ei ole mikään älypuhelin ja digikameran tuomaa lisämuistin tarvetta ei ole.



Puhelimen mukana tuleva Mobile Phone Manager -ohjelma PC:lle mahdollistaa mm. puhelinneuvotteluiden sekä osoitetietojen hallinnan ja varmuuskopioiden luomisen. Ohjelman avulla voi myös luoda, lukea, tallentaa ja lähettää tekstiviestejä. Microsoft Outlook -ohjelman synkronointiin ei harmi kyllä löydy tukea ja on mielestäni melkoinen puute etenkin jos tämä on suunnattu yrityskäyttöön.

Mobile Phone Manager oli suhteellisen helppo asentaa ja ottaa käyttöön. Ohjelma oli kyllä suomenkielinen mutta kuten yllä näkyy esim. valikossa oli käytetty vähän liikaakin lyhenteitä joka ei ole kovinkaan käyttäjäystävällistä.

Yhteydet ja viestiominaisuudet

S68 tukee tekstiviestejä, multimediaviestejä (MMS), sähköpostia (POP3, SMTP), pikaviestejä (esim. ICQ) ja laitteiden välisen tiedonsiirron voi suorittaa sarjakaapelin, USB-kaapelin tai Bluetoothin välityksellä tosin edellä maininut kaapelit eivät tulleet ainakaan testipuhelimen mukana.

Puhelimesta löytyy myös perusdatatoiminnot. Tukea löytyy WML (WAP) ja GPRS -standardeille.

Muut ohjelmat



S68 sisältää nipun tavallisimpia ohjelmia ja työkaluja joita löytyy lähes jokaisesta matkapuhelimesta. Näihin kuuluu mm. kalenteri, herätyskello, sanelukone, muunnin, tehtävät, laskin sekä muistio ja muutama peli.



Ekstroista löytyy pari mielenkiintoista sovellusta joita ei ihan jokaisesta kännykästä löydy: sekuntikello sekä lähtölaskenta ja päiväyslaskin. Lähtölaskentasovellus on erityisen kätevä etenkin ruanlaitossa ja päiväyslaskurilla voi laskea esim. kuinka monta päivää on tammikuun 1. päivän ja heinäkuun 5. päivän välillä. Tämä on nopea tapa laskea esim. kuinka monta päivää on vaikka johonkin tiettyyn tapahtumaan.


S68 latautumassa


Akku



S68 sisällä hyrrää 660 mAh Li-ion-akku ja valmistaja lupaa jopa 300 tunnin valmiusaikaa ja 300 minuuttia eli noin 5 tuntia puheaikaa. Akku latautuu täyteen alle kahdessa tunnissa. Yllä olevassa kuvassa näkyy vierekkäin Nokia BL-5C-akku (vasen) ja BenQ-Siemensin S68:n akku (oikea).

BenQ-Siemens S68 on noin 170 EUR hintainen ja on jo saatavilla.



Me sanomme:

Mikäli etsit yksinkertaista mutta tyylikästä puhelinta niin S68 on varteenotettava vaihtoehto. Testipuhelin ja sen mukana tuleva ohjelmisto toimi varsin moitteettomasti ilman yhtään kaatuilua tai muita ongelmia. Puheluiden kuuluvuus oli hyvä ja ainoana ”ongelmana” oli SIM-kortin irrottaminen joka vaati hieman kikkailua.

BenQ-Siemens matkapuhelinvalmistajana oli tälle testaajalle uusi tuttavuus ja kaiken kaikkiaan jäi positiivinen kuva sekä valmistajasta että puhelimesta. Pisteitä nosti myös selkeät suomenkieliset ohjekirjat ja ohjelmistot.

+ tyylikäs muotoilu
+ ohut
+ selkeä näppäimistö
+ hinta

- näyttö
- SIM-kortin kiinnitys hankalaa
- navigaationäppäin



Videoarvostelu: