Skip to main content.

Testattua: Nokia E65

E65 on Nokian uusi S60-puhelin, joka on suunnattu yrityskäyttöön ja erityisesti puhelimeksi puhelinkäyttöön. Tähän asiaan on puhelimessa panostettu. E65 on todella hyvät perusominaisuudet tarjoava tyylikäs puhelinmalli. Pienenä erikoisuutena E65 tukee langattomia lähiverkkoyhteyksiä (WLAN).

Nokia E65 kädessä


Myyntipaketin sisältö

-E65-puhelin (testattu yksilö oli kotoisin Salon tehtaalta)
-BL-5F-akku
-AC-4E-laturi
-HS-5-kuuloke
-CA-53-datakaapeli
-CD, jolla mm. PC Suite
-ohjekirja

Myyntipaketista löytyy kaikki tavalliset perusasiat, joita sen voisi olettaakin sisältävän. Muistikorttia ei E65:n mukana tule, mutta se ei ole niin suuri ongelma kun vapaata muistia löytyy valmiina 50 megatavua. Pienenä miinuksena E65:n mukana tulee yleisen E-sarjan käytännön mukaisesti ainoastaan handsfree-kuuloke, eikä stereokuulokkeita.

Muotoilu ja rakenne

Nokia E65 auki


E65 on ensimmäinen liukukansipuhelin E-sarjassa ja kyseessä on myös luultavasti tähän astisista E-sarjan puhelimista tyylikkäin. Käteen E65 sopii mainiosti, ilahduttavasti Nokia on onnistunut tekemään puhelimesta melko pienikokoisen. Varsinkin ohuus on mukavaa. (mitat 105 x 49 x 15,5 mm). Painoa E65:lle on kertynyt 115 grammaa, joka puolestaan on melko paljon mutta ei mielestäni liikaa. Paino tuo puhelimeen tiettyä laadun tuntua.

E65 on muutenkin laadukkaan tuntuinen: jämäkkä ja suurempia nitinöitä ei esiinny ja liukukansirakenne vaikutti varsin vahvalta.

Puhelimen vasen puoli on varsin tyhjä, mutta oikealta puolelta löytyykin sitten enemmän. Oikealla puolella sijaitsevat äänenvoimakkuusnäppäimet, tuttu kynänäppäin, äänikomennon näppäin, infrapunaportti sekä kaiuttimen aukko.

Nokia E65 sivuilta


Ylhäältä puhelimesta löytyy tutusti virtanäppäin. Alapäästä löytyy tuttuakin tutumpi Pop Port -liitin sekä uusi Nokian pienempi laturiplugi. Muistikorttipaikka löytyy myös aivan puhelimen alakulmasta. Siihen käsiksi pääsemiseksi on takakuori irrotettava.

Nokia E65 avattuna

Nokia E65:n muistikorttipaikka


Näppäimistö

Nokia E65:n näppäimistö


Loppujen lopuksi E65:n näppäimistö on varsin hyvä. Näppäimet ovat kyllä pieniä, kiinni toisissaan ja täysin littanoita mutta jotenkin niillä vain on sittenkin ihan hyväksyttävä kirjoitustuntuma.

Nokia E65:n erikoisnäppäimet


Näytön alta löytyvät näppäimet ovat E65:n erikoisuus. Totta kai sieltä löytyy tavalliset kaksi valintanäppäintä, punainen ja vihreä luuri ja sekä menunäppäin että c-näppäin. Mutta näiden lisäksi löytyy neljä lisänappulaa. Vasemmalla ylempänä on konferenssipuhelunäppäin, joka avaa valikon josta voi valita konferenssipuheluun osallistuvat (kuva alla). Tämän alta löytyy ns. multimedianäppäin, jonka toiminnon saa itse valita. Vasemmalta puolelta löytyvät näppäin osoitekirjaan sekä puhelunhiljentämisnappi. Näissä näkyy E65:n painotus erityisesti puhekäyttöön.

Nokia E65: erikoisnäppäimen valikko


Näyttö

E65:n näyttö on riittävän hyvä. Enää nykyaikana se ei kovin suuria hurraa-huutoja kuitenkaan aiheuta mutta hoitaa tehtävänsä sataprosenttisen hyvin.

Värejä näytössä on 16,7 miljoonaa kappaletta, resoluutio on 240x320 pikseliä. Näyttö on luonnollisesti TFT-tekniikkainen. Näytön koko on riittävän suuri.

Itse säädin näytön kirkkauden maksimiin, tosin välttämätöntä tarvetta siihen ei ole mutta pidän mahdollisimman kirkkaasta näytöstä.

Muisti

Sisäistä muistia E65:ssa on vapaana perusasetuksin ja -ohjelmin 50 megatavua, joka on varsin mukavasti.

Koska sisäistä muistia on jo noin paljon, mukana ei enää tulee aiempien S60-puhelinten tapaan erillistä muistikorttia. Muistikorttipaikka kuitenkin löytyy ja se on mallia microSD.

Käyttöliittymä ja ohjelmisto

Nokia E65: päänäkymä Nokia E65: aktiivinen valmiustila


E65 käyttää käyttöjärjestelmään Symbian OS:n 9.1-versiota ja S60-ohjelmistoalustasta/käyttöliittymästä S60 3rd Edition -versiota ilman Feature Pack -päivityksiä. Puhelin toimii varsin ripeästi ja sitä on mukava käyttää sen puolesta. Pahempia hidasteluja ei kovin usein eteen tule. Tosin peruspuhelimet ovat edelleen tässä asiassa edellä mutta sehän on ymmärrettävää, kun ottaa huomioon älypuhelinten tarjoamat lisämahdollisuudet.

S60:aa on mukava käyttää kun siihen on päässyt sisälle ja on mahdollisesti järjestellyt valikon omien mieltymyksiensä mukaisesti. S60:n ongelma on yhä edelleen käsistä karkaamaan päässyt valikkokohteiden määrä. Osaltaan tätä ongelmaa pienentää se, että kerralla näytössä näkyy 12 valikkoikonia. Mutta mielestäni yhä olisi mahdollisuus karsia valikkokohteita varsin paljonkin. Monet nyt erillisenä olevat ohjelmat voisi mielestäni siirtää kylmästi vain asetuksien alle. Huippuna tässä nyt on, että omalle näppäimelle löytyy oma valikkoikoninsa. Tämän takaa avautuu ainoastaan yksi valikkokohta, josta saa valita tuon oman näppäimen toiminnan.

Nokia E65: valikko Nokia E65: valikko


Valmiustilassa verkkosymbolista näkee onko puhelin tavallisessa GSM-verkossa vai 3G-verkossa. E65:ssa on jo tuttuun tapaan aktiivinen valmiustila, johon saa näkyviin mm. kuusi pikakuvaketta (käyttäjän valittavissa), kalenterin ja muiden ajanhallintajuttujen tiedot ja soittimen tiedot. Siinä näkyvät myös tiedot mahdollisista uusista yhteydenotoista (vastaamattomat puhelut, lukemattomat viestit jne.). Kun soitin on päällä ja puhelin valmiustilassa, niin valmiustilassa näkyy soivan kappaleen nimi (kuva myös alla).

Nokia E65: valikko Nokia E65: valikko


Teemoja E65:n mukana tulee kaksi kappaletta: S60:n perusteema sekä uusi E-sarjan perusteema, nimeltään Dots. Kuvankaappauksissamme esiintyvät nämä molemmat, sininen on se S60:n ja ruskea se E-sarjan perusteema.

Nokia E65: valikko


Testimme aikana E65 toimi vakaasti, jota sopi odottaakin. Puhelin ei kaatunut kertaakaan tavallisessa käytössä. Testiyksilössämme tosin oli omituinen vika. Puhelin sammui muutaman kerran kun puhelin kannen sulki, puhelin vain suoraan sammui ilman varoitusta. Toivottavasti tämä vika ei ole yleisempi.

Kamera

E65:sta löytyvä 2 megapikselin kamera on tarkoitettu aivan peruskäyttöön. Erityisesti paremmin kameralla kuvaukseen sopivat mallit Nokialta löytyvät N-sarjasta.

E65:n kamera on siis erittäin perus. Kohtalainen resoluutio, ei automaattista tarkennusta, ei kuvausvaloa. Linssinsuojusta ei myöskään löydy. Zoomia löytyy 4x, tosin se on tuttuun tapaan melko turha asia.

Nokia E65: kuvaustila Nokia E65: kameravalikko


Kuvaustilassa näytöstä melko iso osa jää täysin käyttämättä. Kuva näkyy aika pienenä. Lisäksi näytöllä näkyy muistiin vielä mahtuvien kuvien määrä. Videopuolelle vaihdetaan painamalla suuntanäppäimestä oikealle.

E65:sta löytyvät varsin perusasetukset. Kuvan koon voi valita kahdesta vaihtoehdosta, 640x480 tai 1600x1200 pikseliä. Kuvan laadulle on tutut kolme vaihtoehtoa, joista oikeastaan ei ole mitään syytä käyttää muuta kuin parasta. Erillisiä säätöjä voi tehdä valkotasopainoon ja värisävyihin. Lisäksi E65:sta löytyy yökuvaustila, sarjakuvaus ja itselaukaisin.

Nokia E65: kuva-asetukset Nokia E65: videoasetukset


Videoita E65 kuvaa parhaimmillaan 352x288 pikselin resoluutiolla, joka on ihan hyvä. Videon pituuden voi rajoittaa MMS-viesteihin sopivaksi tai sitten säätää enimmäispituiseksi. Myös reson voi valita 176x144 ja 352x288 välillä.

Alla on yksi pienennetty esimerkkikuva ja linkkejä täysikokoisiin kuviin. E65:n kuvanlaatu on hyväksyttävä, kyllä tälläkin kameralla jotain muutamia snapshotteja saa otettua...

Nokia E65 kamera: esimerkkikuva


Esimerkkikuvia (kuvien koko on 1600x1200 pikseliä):
Lähikuva kuviosta
Lähikuva hedelmistä
Grilli
Tuoli
Maisemakuva tiestä
Maisemakuva (melko tumma)
Lähikuva maasta
Kivet (yllä pienenä oleva esimerkkikuva suurempana)
Aurinkokello

Kuvien ja videoiden käyttö ja katselu

E65:sta löytyy tuttu perus-S60-galleria, ei siis mitään N-sarjasta tuttua hienompaa pyörivää systeemiä.

Nokia E65: kuvat Nokia E65: galleria


E65:sta ei löydy kuvien tai videon muokkaussovelluksia. Kuvat voi kuitenkin lähettää eteenpäin multimediaviestinä, sähköpostina, Bluetoothilla, infrapunan kautta. Myös tulostaminen onnistuu. Kuvia voi zoomailla. Videoiden katselu tapahtuu RealPlayerilla. Myös videoita voi lähettää samoja teitä pitkin, jotka jo mainittiin kuvien osalta.

Kaiken kaikkiaan E65:n kuvien ja videoiden jatkokäsittelymahdollisuudet ovat varsin heikot N-sarjaan verrattuna, mutta E65:aa ei olekaan tehty tähän käyttöön.

Musiikkisoitin

Jos E65:lla haluaa kuunnella musiikkia, muistikortti on käytännössä pakko-ostos. Suosittelen vähintään 512 megatavun kortin hankkimista, mutta mieluummin kannattaa saman tien ostaa yhden tai kahden gigan kortti. Musiikin siirto tietokoneelta puhelimeen onnistuu esimerkiksi PC Suite -ohjelmiston avulla varsin näppärästi. Tai sitten voi suoraan vain copypasteta musiikkitiedostot muistikortille.

Nokia E65: musiikkisoitin Nokia E65: musiikkijaottelu


E65:n musiikkisoitin on hyvä perussoitin puhelimeen, jota ei ensisijaisesti ole suunnattu musiikin kuunteluun. Musiikki löytyy jaoteltuna seuraaviin: kaikki kappaleet, artistit, albumit, soittolistat, genret ja säveltäjät. Käyttäjän omien soittolistojen luominen ja muokkaaminen onnistuu. Jokaisessa musiikkilistassa on myös kätevä hakutoiminto.

Nokia E65: basso


Soiton aikana on valittavana perusjutut, eli satunnaissoitto (shuffle) sekä toisto (repeat). E65:sta löytyy myös taajuuskorjain (equalizer). Soittimen voi jättää taustalle, jolloin soitettavan kappaleen nimi näkyy aktiivisessa valmiustilassa.

Muistikortin hankinnan lisäksi on pakko hankkia kuulokkeet. Mukana tulee vain HS-5-kuuloke eli ei kuulokkeita. Vaihtoehtoja on jonkin Nokian kuulokesetin osto tai sitten 3,5 mm -adapterin hankinta ja kunnollisten kuulokkeiden käyttö. Musiikkia voi kuunnella myös kaiuttimen kautta, mutta laatu ei ole kovin hyvä. E65:ssa ei ole stereokaiuttimia.

Radiota E65:een kaipaisi.

Puhelimena

Puhelimena E65 toimii kiitettävästi. Puheluiden ääni on toimiva ja kohtalaisen miellyttävä. Pieni ongelma on se, että E65 pitää kokoajan outoa ääntä, joka on kyllä melko hiljaista mutta häiritsee silti vähän.

E65:n puhelukäyttöön tarkoitetut erikoisnäppäimet avittavat käyttöä hieman, mutta arvioisin niiden merkityksen melko vähäiseksi.

Osoitekirjaan saa liitettyä käsittämättömän paljon erilaisia tietoja, monia numeroita, faksinumeroita, sähköpostiosoitteita, postiosoitteita jne. Ja saahan myös kuvan lisättyä, joka näkyy kun kyseinen henkilö soittaa. E65 tukee myös ns. SIND-äänikomentoja, eli äänikomentoja ei tarvitse nauhoittaa ennakolta. Esimerkiksi jos luettelossasi on henkilö nimelta Kalle, niin kun lausut puhelimelle "Kalle", puhelimen tulisi soittaa Kallelle. Oikea toimivuus on vielä vähän epävarmaa mutta sen pitäisi parantua sitä mukaa kun kyseistä toimintoa käyttää. Puhelin oppii koko ajan lisää.

Soittoääneksi voi valita minkä vaan äänitiedoston puhelimesta. Soittoäänet soivat hyvin ja tarpeeksi lujaa. Värinä on juuri tarpeen voimakas. Profiilien vaihto onnistuu kätevimmin virtanäppäimen kautta. E65 tukee myös offline-profiilia, joka mahdollistaa muiden kuin verkkotoimintojen käytön esimerksi lentokoneessa.

E65:sta löytyy WLAN-yhteyden vanavedessä myös tuki internet-puheluille (VoIP) SIP-protokollan kautta. Emme pystyneet testaamaan tätä palvelua.

Viestit ja sähköposti

E65 tukee tekstiviestejä, multimediaviestejä, sähköpostia ja pikaviestejä. Uuden viestin aloituksessa saa valita haluaako luoda tekstarin, multimediaviestin vai sähköpostiviestin. Teksti- ja multimediaviesteille on oma saapuneet-kansionsa ja sähköposteille omansa. Kaikki lähetetyt viestit mukaan lukien sähköpostit tallentuvat omaan kansioonsa.

E65:n sähköpostin käyttö on mukavaa. Asetusten laittaminen toimintakuntoon on helppoa. Erityistä kiitosta sähköpostiklientti saa automaattisen postien haun säädöistä: minä päivinä postit haetaan, mihin kellonaikaan ja mimmoisin välein. Näin voi esimerkiksi säätää, että puhelin hakee postit arkisin työaikana vaikkapa puolen tunnin välein.

Selaimet

Nokia E65:sta löytyy kaksi selainta: toinen on tarkoitettu yksinkertaisten WAP-sivujen selaamiseen ja toinen, uusi, selain on tarkoitettu tavallisten internet-sivujen selaamiseen. Harmittavasti näin vielä on: uudemmasta S60 3rd Edition Feature Pack 1 -versiosta alkaen löytyy ainoastaan yksi selain, joka hallitsee sekä WAP- että perinteiset internet-sivut.

E65:n WAP-selain on vanha tuttu ja siinä ei oikeastaan ole mitään erikoista, kaikki on tuttua perusjuttua. Siksi tässä emme kerrokaan siitä sen enempää, sillä toinen selain on huomattavasti mielenkiintoisempi.

E65:n internet-selain (sovelluksen nimi Web) perustuu avoimelle lähdekoodille mm. sivujen rendeiröimisen osalta. Selain edustaa uutta ajattelua. Se poikkeaa totutusta mobiiliselainten kaavasta uudelleenjärjestellä sivut niin, että ne mahtuvat ruutuun tarjoamalla sivut periaatteessa sellaisina kuin ne tietokoneellakin näkyvät. Tämä toimii todella hyvin ja ei tee sivujen selailusta laisinkaan vaikeaa, sillä vaikka sivu ei mahdukaan leveydeltään kerralla näytölle niin liikkuminen sivulla on vikkelää.

Nokia E65: internet-selain Nokia E65: Mini Map -toiminto

Nokia E65: selain Nokia E65: selain


Sivustoa selattaessa näkyy kursori, jota liikuttamalla kaikki tapahtuu: sekä sivujen vierittäminen, että linkkien klikkailu. Kursori liikkuu kiitettävän nopeasti, ja näin selailu on sujuvaa. Osaltaan selailua voi helpottaa myös muuttamalla kuvien ja tekstin kokoa. Toinen helpottava ominaisuus on ns. Mini Map, eli selattaessa saa näkymään itse sivuston päällä pienennettynä koko sivuston sisällön, jonka avulla siirtyminen sivuston eri osaan on helppoa. Tämän toiminnon löytää myös valikosta.

Nokia E65: selainvalikko Nokia E65: kirjanmerkit


Selaimessa on myös mukava kuvallinen historia, jossa näkyvät rinnakkain sivut joissa viimeksi on käyty (kuva alla).

Nokia E65: sivuhistoria


Selaimen historiatoiminto on ehkä hieman harhaanjohtavasti nimetty "auto bookmarkeiksi", eli automaattisiksi kirjanmerkeiksi. Mutta täältä siis löytyy lista sivustoista, joilla on tullut käytyä. Selain torjuu vakiona ponnahdusikkunat ja siitä löytyy tuki RSS-syötteiden vastaanottamiseen.

Muut selaimen ominaisuudet ja valikot ovat tuttuja ja niitä on turha käydä tässä läpi erikseen. Kokonaisuutena web-selain toimii mainiosti ja sillä on ilo surffata.

Ajanhallinta- ja toimistotyökalut

E65:sta löytyy esiasennettuna tuki Word-, Excel-, PowerPoint- ja PDF-tiedostojen katselulle. Kolmen ensimmäisen katselusta vastaa Quickofficen ohjelmat Quickword, Quicksheet ja Quickpoint. PDF-tiedostoja katsellaan Adoben omalla Adobe Readerilla. Kaikki neljä toimivat asianmukaisesti ja hoitavat hommansa. Valitettavaa on, että toimistotiedostojen muokkaus ei onnistu E65:lla vaan vain katselu. Lisäksi E65:sta löytyy Zip Manager -ohjelma, jolla onnistuu siis pakattujen tiedostojen purku mutta myös tiedostojen pakkaaminen.

Tavallisempia työkaluja ovat kalenteri, herätyskello, äänitys, muunnin, tehtävälista, laskin sekä muistikirja. Ne hoitavat hommansa kohtuullisen asiallisesti ja ne ovat täysin tuttuja aiemmista S60-puhelimista. Pari lisäsanaa kuitenkin parista ohjelmasta. Yksi S60:n käsittämättömimpiä ominaisuuksia on jo pitkään ollut äänityksen yhden minuutin rajoitus. Esimerkiksi Nokian uusimmilla Series 40 -puhelimillakin pystyy nauhoittamaan sentään viiden minuutin verran ja muiden valmistajien puhelimilla paljon enemmän. Käsittämätöntä miksei kehittyneempiin S60-puhelimiin saada valmiiksi asennettuna pidempiin nauhoituksiin kykenevää ohjelmaa.

Nokia E65: muistikirja Nokia E65: muistikirja

Nokia E65: laskin


Lisäksi myös laskinta voisi päivittää sillä myös tällä saralla uusimmat Series 40 -puhelimet ovat ajaneet jo ohi. E65:n laskin tukee vain perustoimintoja. Paras vaihtoehto olisi laskin, jossa saisi valita perusominaisuuksien ja kehittyneempien toimintojen väliltä.

Muut ohjelmat

E65:n mukana ei tule pelejä, joka on sääli. Onneksi niitä saa itse asennettua.

Yksi juttu johon Nokia on viime aikoina panostanut on ääni. Puhelinta on saanut ohjailla paremmin omalla äänellä. Mutta myös toiseen suuntaan on menty. Eli puhelin puhuu sinulle. Myös E65:ssa on tällaisia ominaisuuksia. Yksi näistä on viestinlukija-ohjelma, joka lukee saapuneet viestit äänet. Valitettavasti kunnolla tämä toimii vain englanninkielellä ja suomen kielestä ei saa mitään selvää puhelimen lausumana.

Lisäksi E65:sta löytyy Ääniapu-sovellus, joka on varsin hauska. Varsinaista hyötyä hyvin näkeville siitä ei ole, mutta huonommin tai ei ollenkaan näkyville tämä sovellus on varmasti kullanarvoinen puhelimen käytössä. Ääniapu-sovellukseen on kerätty puhelimen tärkeimpiä toimintoja, ja kun valikossa liikkuu niin puhelin kertoo koko ajan selkeällä äänellä missä mennään valikossa. Tätä kautta saa puhelimeen lausumaan myös osoitekirjan nimiä ja kellonajan. Sovelluksen voi myös mykistää. Kuvankaappaukseemme on ikävästi jäänyt esille teksti mykistyksen poistamisesta.

Nokia E65: Ääniapu


Melko uutena juttuna E65:sta löytyy Etsi-toiminto, jonka avulla voi siis etsiä puhelimesta löytyviä tietoja kattaen niin viestit, sähköpostit, kalenterin, muistikirjan, tehtävät, osoitekirjan ja muutkin tiedostot. Haku toimii varsin nopeasti ja on ehdottoman hyvä puhelimen ohjelmistoon.

Nokia E65: haku Nokia E65: haun rajaus


E65:sta löytyy myös Flash Lite -tuki Flash Playerin kautta. Näin puhelimella onnistuu Flash Lite -esitysten katselu. Lisää ohjelmia voi hankkia mukana tulevan kataloogin kautta. Sovellukseen ladataan ensin lista sovelluksista voi hankkia.

Kolmansien osapuolien lisäohjelmien saatavuus S60-käyttöliittymä/ohjelmistoalustan 3rd Edition -versiolle on paranemaan päin ja paranee jatkuvasti. Aika lailla kaikki tarpeelliset sovellukset ovat jo saatavilla.

Yhteydet

E65 tukee verkkoyhteyksien puolelta erittäin vahvaa kattaqusta. 3G-ominaisuudet löytyy, kuten myös luokan 32 GPRS- ja EDGE-tuet. 3G-yhteyksien ansiosta mm. web-selailu ja sähköpostien haku toimivat ilahduttavan sujuvasti, jos vauhtia vertaa esimerkiksi perus-GPRS:n vauhtiin, johon verrattuna 3G-vauhti on noin 6-8 kertaa nopeampaa.

Lisäksi E65 tukee WLAN-yhteyksiä, joita emme pystyneet valitettavasti testaamaan. Voisi olettaa, että tieto siirtyy niiden kautta varsin vauhdikkaasti. Parannusta E65:ssa on aiempiin Nokian WLAN-puhelimiin tehty. Yhteydenmuodostus on nyt aiempaa simppeliä. Aktiivisessa valmiustilassa on jatkuvasti esillä WLAN-kohta, jota näpäyttämällä puhelin hakee löytyvät verkot. Puhelimen voi asettaa myös jatkuvasti hakemaan näitä, mutta se vie akkua aika tehokkaasti.

Tietokoneeseen E65:n onnistuu kytkeä joko Bluetoothin, infrapunan tai mukana tulevan datakaapelin kautta. Kokeilimme datakaapelia emmekä törmänneet minkäänlaisiin ongelmiin vaan asennus sujui esimerkillisesti ja kuvia puhelimesta tietokoneelle päin ja ohjelmia koneesta puhelimeen päin päästiin siirtelemään ilman ongelmia.

Toiminta-ajat

Testimme aikana E65 toimi yllättävänkin pitkään, tosin pitkiä puheluita kertyi melkoisen vähän. Mutta tekstiviestikäyttöä, kameran käyttöä ja muuta räpläämistä kertyi ihan mukavasti ja tässä käytössä E65 kesti varsin hyvin. Latasin puhelimen tavoilleni uskollisena kuitenkin joka yö.

E65:ssa on 1000 mAh:n akku, joka on melko suuri kapasiteetti tämänkokoiseen puhelimeen. Tosin E65 vie virtaa myös melko paljon Symbian-taustansa takia.

Yhteenveto

Nokia E65:n tekniset tiedot vertailtavissa Puhelinvertailu.comissa

Nokia E65 kiinni


Kokonaisuutena E65 on varsin hyvä puhelin peruskäyttöön. Se tarjoaa paljon hyvää monella saralla: mainio puhelimena, hyväksyttävä kamera, kelpo musiikkisoitin. Muut ominaisuudet edustavat hyvää tasoa. Yhteydet ovat kunnossa 3G:n ja WLAN:in voimin. Ja kaikki tämä on pakattu todella pienikokoisiin kuoriin. Tästä kompaktiudesta johtuen E65:aa on erityisen mukava käytellä.

E65:aa on aika vaikea haukkua monista asioista. Toki olisi ollut mukavaa, jos paketissa olisi tullut mukana stereokuulokkeet ja muistikortti. Näyttökin voisi olla parempi. Kamera on vain kohtalainen. Vanhoissa S60-ohjelmissa on joitakin ongelmia.

E65 on ollut varsin suosittu malli ja sitä on myyty melkoisesti. Eikä ihme, vaikuttaahan siltä, että E65 on aika hyvä pakkaus. E65:n vahvuus onkin mahdollisimman hyvien ominaisuuksien sijaan tuntumassa: pieni koko, jämäkkyys ja hyvä käytettävyys.

Hintaa E65:lla on 400-450 euroa. Halpa E65 ei ole, mutta mahdollisesti voitaisiin sanoa E65:n olevan edullinen ottaen huomioon puhelimen hyvyyden. Mielestäni E65 siis on hintansa väärti.

+ pieni koko ominaisuuksiin nähden
+ jämäkkä rakenne
+ käytettävyys
+ WLAN
- näyttö ja kamera varauksin
- paketin sisältöön olisi voinut panostaa enemmän