Skip to main content.

Testattua: Nokia N800 Internet TabletSain testattavaksi Nokian N800 Internet Tabletin. Vaikkei kyseessä ole matkapuhelin, tämä oli ihan mielenkiintoinen testattava laite, josta löytyy potentiaalia ihan tehokkaaksi kommunikointilaitteeksi.Nokian yhteenveto laitteesta:

- Helppo pääsy internettiin
- Wi-Fi-yhteys
- Internet-puhelut ja web-kamera
- Nauti musiikisa ja videoista
- Pikaviestit ja sähköpostiPakkauksen sisältö:
- Nokia N800 Internet Talet
- 2 stylus-kynää
- Akku
- 128Mt MicroSD-muistikortti
- Stereokuulokkeet
- Pikalaturi
- Suojapussi
- Liitäntäkaapeli
- Pikaopas

Rakenne ja käyttöliittymäN800 on edeltäjäänsä, 770 huomattavasti viimeistellympi. Sen tuntee jo kun laitteen ottaa käteen. N800 on erittäin tyylikäs laite, jonka ulkoisiin ominaisuuksiin on panostettu huomattavasti edeltäjäänsä enemmän. Siinä on isot kaiuttimet kummassakin sivussa ja navigointinäppäimet ovat suunniteltu hyvän kokoisiksi. Laite tuntuu hyvältä kädessä pidettäessä. Pyöristetyt kulmat toimivat sekä visuaalisesti että fyysisesti sillä ne tekevät laitteesta miellyttävämmän pitää kädessä.Laitteen päätyyn on piilotettu web-kamera jonka saa näkyviin painamalla sen ylös (kuulakärkikynistä tuttu vieterimekanismi).N800:ssa on myös tuki "jalka" jota vasten laitteen voi laittaa nojaamaan mikäli käyttäjä ei halua pitää laitetta koko ajan kädessä. Tämän jalan alta löytyy myös mini-USB liitin (yllä oleva kuva). Sivusta löytyy liittimet kuulokkeille sekä virtajohdolle. Kuulokeliittimen yläpuolelta löytyy myös sisään upotettu Stylus-kynä.Laitteen toiselta sivulta löytyy virtapainike sekä ikkunoiden suurennus/pienennys/kokonäyttö-näppäimet. Nämä ovat erittäin kätevät etenkin webselauksessa, mutta näppäimet ovat sijoitettu hieman liian lähekkäin toisiaan ja ovat erittäin pieni kokoiset verrattuna navigointinäppäimiin.Muistikortin asentaminen onnistuu suhteellisen vaivattomasti, mutta esim. akun poistaminen on erittäin vaivalloista.Mukana tuleva suojapussi on erittäin laadukkaan tuntuinen ja hyvin sopiva laitteelle. Nokialle pisteitä suojapussin lisäämisestä pakettiin mukaan, sillä laitteessa olevaa isoa kosketusnäyttöä kannattaakin suojata naarmuilta, varsinkin jos sen on tarkoitus kulkea matkoilla mukana.N800 on 75 x 144 x 13mm kokoinen ja painaa 206g. Yllä olevassa kuvassa N800 ja N73-älypuhelin vierekkäin.


Valikko Stylus-kynää käyttäen


Valikko sormia käyttäen

N800:n käyttöliittymä ei ole maailman loogisin ja jotkut ikonit/kuvakkeet eivät ole yhtä helposti ymmärrettävissä kuin toiset. Kosketusnäytön käyttäminen joko Stylys-kynän avulla tai sormilla käy suhteellisen vaivattomasti ja laite tunnistaa kummatkin tavat, muuntaen esim. valikkoa riippuen siitä käytätkö sormia vai Stylus-kynää. Yllä olevista kuvista näkee kuinka valikko pienenee ja suurenee riippuen käyttötavasta.

ViestintäN800 on tehty viestintä välineeksi vaikkei siinä olekaan perinteisiä puhelintoimintoja. Sähköposti, pikaviestit, tavalliset muistiinpanot sekä internet-puhelut web-kameralla, N800 mahdollistaa kaikki modernit kommunikointi tavat, mutta ei silti kuitenkaan. Tuki suosituille ohjelmille on unohdettu.

Esim. pikaviestintä on mahdollista, mutta tukea löytyy vain GTalk- ja Jabber-ohjelmiin eikä esimerkiksi erittäin suosituille MSN- ja AIM-ohjelmiin. Tämä rajoittaa melkoisesti kenen kanssa juttelet tai sitten vaihtoehtoisesti pitäisi saada kaikki kaverit ja työkaveri kääntymään GTalkin tai Jabberin puolelle jottain pikaviestinnästä saataisiin kaikki irti. GTalk on leviämässä Googlen Gmailin kylkiäisenä, mutta esim. Suomessa MSN Messenger on edelleenkin erittäin suosittu pikaviestintäohjelma jonka tukemista jäin kaipaamaan.

N800 voi toki asentaa esim. Linux-maailmasta tutun GAIM-ohjelman joka tukee mm. yllä mainittuja AIM ja MSN sekä Yahoo-pikaviestintäohjelmia, mutta asennus vaatii hieman enemmän teknistä tietoa. Eli on mahdollista, mutta a) niihin ei löydy tukea oletuksena ja b) ei ole erityisen yksinkertainen asentaa. Virittely ja erinäiset asentamiset saavat ns. tavis-kuluttajat aina hieman epäröimään.Erilaista pikaviestintää voi myös harrastaa käyttäen Jaiku-palvelua, mikäli Wi-Fi-yhteys löytyy, mutta ainakaan toistaiseksi Jaiku-ohjelmistoa ei ole tehty N800-alustalle vaikka S60-sarjaan sellainen jo löytyykin joten palvelua voi käyttää vain webselaimen välityksellä.Internet-puheluita web-kameraa käyttäen on mahdollista tehdä, mutta pitää käyttää N800 mukana tulevaa ohjelmaa eikä esim. erittäin suosittua ja laajelle levinnyttä Skypeä. Hyvä yritys, mutta ei ainakaan vielä uponnut. Eri lähteiden mukaan Skype-tuki on tulossa tämän vuoden toisella neljänneksellä, mutta ainakaan tämän arvostelun aikana kyseistä tukea ei ole ollut saatavilla.

Ohjelmisto
N800:n mukana tulee Opera 8 webselain ja tuki Flash7:lle. N800 sisältää myös sähköpostiohjelma, mediasoitin, pelit (mm. shakki, tetris-variaatio, Mahjongg) ja RSS-lukijan sekä PDF-tiedostojen lukuohjelman. Miinuksena hyvän kontaki/osoitekirjan puuttuminen ja sen synkronointi PC- ja Mac-alustoille. Yleisiä lisäsovelluksia on mm. varmuuskopiointi/tietojen palautus, sovellusten asennusohjelmisto, muistiinpanot, laskin ja kuvankatseluohjelma.


Blocks on Tetris-tyyppinen peli

N800 Internet tablettiin lötyy myös navigaatio paketti jonka avulla laitteesta saa tehtyä navigaattorin. Laitteessa ei ole GPS vastaanotinta.

Muistutettakoon myös että Nokian N800 on Linux-laite jonka käyttöjärjestelmä, Internet Tablet OS 2007, on muunneltu versio Debian GNU/Linuxista. Nokia on luonut avoimen lähdekoodin Maemo-kehitysalustan N800:lle sekä sen edeltäjälle 770:lle. Tämä mahdollistaa ohjelmistokehittäjiä kehittämään uusia ja tuomaan vanhoja sovelluksia kyseiselle alustalle.

Eli on vain ajan kysymys (mikäli kysyntää on tarpeeksi) kunnes N800:lle löytyy huima määrä erilaisia sovelluksia. Maemon sivuilta löytyy jo runsaati ilmaisia sovelluksia ja jopa 35 peliä joita saa ladata N800:seen. Ainoa ongelma tässä on tosiaan yllä mainittu helppouden puuttuminen sekä asennuksessa että käyttöliittymissä (N800:n käyttöliittymä ei ole kaikista loogisin ja helppokäyttöisin mihin olen törmännyt). Pientä virittely ja pioneeri mieltä vaaditaan mikäli käyttäjä haluaa ottaa kaiken irti tästä laitteesta.

Multimedia

N800:ssa on täynnä erilaisia multimedia toimintoja ja soveltuu erinomaisesti esim. musiikin kuunteluun ja videon katsomiseen. Laitteessa on 800x480 pikselin suuruinen kosketusnäyttö joka toistaa 65 536 väriä. N800 sisältää oman mediasoittimen joka avulla käyttäjä voi kuunnella MP3, AAC, AMR, MP2, RA (RealAudio), WAV ja WMA-tiedostomuotoa olevia kappaleita. Internet-radion soittolistatyypit kuten M3U ja PLS on myös tuettu. Testissä Internet-radion äänenlaatu sekä mukana tulevia kuulokkeita käyttäen että sisäänrakennettujen kaiuttimien välityksellä oli erinomainen.N800 mukana tulee 256Mt muistikortti ja sisäistä muistia löytyy 128Mt. Nämä riittävät alkuun, mutta mikäli haluaa pitää mukana paljon musiikkia, videoita ja kuvia, kannattaa hankkia vähintää 1Gt muistikortti (tukea löytyy aina 4Gt asti). Laitteessa on kaksi muistikorttipaikkaa jotka tukevat SD-, MicroSD-, MiniSD-, MMC- ja RS-MMC-tyyppisiä muistikortteja.

N800 saa ison plussan siitä että on sisällyttänyt kaksi siirrettävää muistikorttipaikkaa. Tämä mahdollistaa mm. sen että voit tallentaa yhteen muistikorttiin sellaiset sovellukset ja multimedian jotka haluat säilyttää aina mukana ja toista muistikorttia voi käyttää esim. vähemmän tärkeiden tietojen ja tiedostojen siirtelyyn yhdestä laitteesta toiseen (esim. digikameran muistikortti suoraan N800 kiinni ja kuvia katselemaan!)

Video tukea löytyy 3GP, AVI, H.263, MPEG-1, MPEG-4 ja RV (RealVideo) formaateille, mutta esim. suositut DivX, Xvid, H.264 ja WMV on jätetty pois. Tästä huolimatta N800:lle on mahdollista ladata mm. Orb MyCasting jonka avulla, N800:sen omaa mediasoitinta käyttäen, voit streamata mediaa (musiikkia, kuvia, videota ja TV-lähetyksiä) omalta PC:ltä tai kannettavalta. Ja tietysti Flash-tuki tarkoittaa sitä että YouTube!-videot pyörivät N800:ssa mikäli nettiyhteyden nopeus on tarpeeksi nopea.

Me sanomme:

N800 on hieman ristiriitainen laita. Toisaalta todella kätevä, mutta toisaalta hieman turha, ainakin tavalliselle Matti Meikäläiselle, joka ei paljon matkustele tai liiku kaupungilla.

Kotisurffailussa tai pikemminkin kotona sohvalla istuessa N800 on kätevä, mutta ei yhtä kätevä kuin kunnon kannettava tietokone. N800 onkin suunnattu niille jotka haluavat matkusteltaessa internet-surffailusta hieman mukavampaa kuin pientä kännykkää käyttäen, mutta eivät halua raahata painavaa kannettavaa tietokonetta mukanaan. Eli tämä on suunnattu business-tyypeille, joiden pitää olla kytkettynä nettiin ja sähköpostiin koko ajan.

Ainakin tämän testaajan mielestä N800 vaatii ehdottomasti rinnalle myös 3G-matkapuhelimen jossa on liittymän kiinteähintainen datapaketti, muuten tämän laitteen käyttö jää turhaksi. Ja ottaen huomioon kuinka suppea esim. kotimainen 3G-verkosto vielä tänä päivänä on, tämä laite on ehdottomasti niille joiden käytössä on jatkuvasti joko 3G-verkko tai Wi-Fi-yhteys. N800 voi yhdistää matkapuhelimeen Bluetooth-yhteyden välityksellä.

N800 on varmasti todella näppärä esim. jos vietät paljon aikaa isojen kaupunkien junassa, bussissa tai lentokentillä ja et jaksa ottaa esille kannettavaa ja kytkeä sitä puhelimen välityksellä internettiin. N800 voittaa nettiselailussa tavallisen kännykän johtuen näytön koosta, mutta toisaalta se ei ole siltikään tarpeeksi iso selatakseen websivuja siinä koossa kun suurin osa niistä on tarkoitettu selattavaksi.

Toinen käyttöryhmä voisi löytyä myös ammatti bloggaajista, jotka juoksevat yhdestä konferenssista toiseen, raportoivat blogillaan livenä uutistapahtumista. N800 on tässä suhteessa pieni mutta näppärä mukana kuljetettava laite, jonka kanssa voit päivittää blogiasi ja kirjoittaa ylös muistiinpanoja ilman että joudut kantamaan mukana painavaa kannettavaa.

Mutta silti, jos kirjoitat paljon sähköpostia ja chattaat, kääntyisin mieluummin esim. Nokian uuteen Communicatoriin eli E90 tai vaihtoehtoisesti E61ihin, joissa kummassakin on kohtuulliset näytöt tekstin lukemiseen ja täydet näppäimistöt viestien kirjoittamiseen.

Eli yhteenvetona N800 on erittäin potentiaalia täynnä oleva laite, mutta ei silti oikein avautunut tälle testaajalle. Käyttäjiä varmaan löytyy, mutta N800 on vaikea nähdä suurena kansan hittinä. Ja hinta on melko suolainen (n. 400 EUR) laitteeksi joka ei ole ihan kannettava mutta ei ole myöskään älypuhelin.


+ Iso näyttö
+ hyvät multimedia ominaisuudet
+ 2 muistikorttipaikkaa
+ tyylikäs
+ Wi-Fi, Bluetooth, USB
+ Avoimen lähdekoodin voima
+ RSS-uutislukuun soveltuu erinomaisesti

- Yleisten pikaviestintäohjelmien tuen puuttuminen oletuksena
- tietojen sykronointi puutteellinen (Outlook, yhteystiedot, jne.)
- Puutteellinen web-kamera internet-puhelu ohjelma
- kirjoituksen tunnistus puutteellinen
- Webselaus parempi kuin matkapuhelimessa mutta huonompi kuin kannettavassa