Skip to main content.

Nokia N93i arvostelu

Nokia N93i arvostelu

Nokia on edennyt erittäin paljon puhelinteknologiassa uuden N-sarjan ilmestyttyä ja tällä kertaa testipenkin kohteena toimii Nokian yksi N-sarjan viihdekeskuksista, Nokia N93i.

Nokia N93i tuli markkinoille vuoden 2007 ensimmäisellä neljänneksellä. Sitä voisi melkeinpä sanoa Nokia N93 puhelimen "jatko-osaksi", jossa suurimpana erona on ulkonäön muutos sekä puhelimen mukana tuleva muisti on suurempi (N93:n mukana tulee 128mb kortti, N93i:ssä 1gt), muuten ominaisuudet ovat miltei samat.

Puhelin on näin alkuun lyhyesti sanottuna suunnattu ihmisille, jotka pitävät videokuvausta ja kuvien ottamista tärkeänä ominaisuutena puhelimessa (esim. Valokuvausta harrastavat). Kun vertaa Nokian N-sarjan esikoista, N70 mallia, N93i puhelimeen, erottuvat ne kuin päivä yöstä, niin rakenteeltaan kuin ominaisuuksiltaan.

Tärkeimmät ominaisuudet:

-3,2 megapikselin kamera Carl Zeiss -optiikalla varustettuna
-DVD-tason videokamera (jopa 30 kuvaa sekunnissa)
-3G (WCDMA), EDGE-laajakaistayhteys ja WLAN-yhteys
-Internet-selain parannetulla HTML-tuella
-Series 60 3.0 Edition -käyttöliittymä
-FM-stereoradio
-Sähköposti
-Sisäänrakennettu digitaalinen musiikkisoitin stereoäänellä
-Akun kesto valmiustilassa jopa 10 pv, puheluita jopa 4 h
-Valmistajan takuu puhelimelle 24 kk

Pakkaus

Puhelimen ostaessa pakkauksen sisältä tulet löytämään:

-Nokia N93i puhelin
-Adobe Premiere Elements 3.0 -ohjelma
-Nokia BL-5F, 950 mAh akku
-Matkalaturi
-Kuulokkeet
-Datakaapeli
-Video ulostulokaapeli
-miniSD-muistikortti 1gt
-Pehmeä kantopussin
-Rannenauha, johon puhelimen voi kiinnittää

Rakenne ja muotoilu
Nokia N93i tuntuu ensimmäisen kerran kädessä suoraan sanoen järkäleeltä. Se on kooltaan suuri ja paksuuteen riittää noin 3-4 näkkileipää. Kaikesta huolimatta puhelin istuu käteen nätisti ja rakenteeseen tottuu lyhyen testailun jälkeen jo kohtuu nopeasti.

Nokia N93i arvostelu


Puhelimen läpän aukaistessa esiin tulevat luonnollisesti kohtuu suurikokoinen ja monipuolinen näppäimistö sekä suurikokoinen näyttö. Aluksi läpän aukaiseminen tuntuu raskaalta ja miltei mahdottomalta yhdellä kädellä. Läppä pysähtyy kahdessa eri kohdassa; puolimatkalla (kameraominaisuuksia varten) ja toisen kerran ihan perällä. Kun läppä pysähtyy ns. Kameraominaisuuskohdalle, täytyy näyttöä kääntää 90 astetta kamerasovelluksen käynnistämiseksi. Kameran käyttö muistuttaa ja tuntuukin todella paljon digikameralta.

Läppäosaa voidaan kääntää myös 90 astetta vinosti ylöspäin kun läppä on käännetty sulkuasentoon, jolloin kuva "venyy" vaakatasoon ja saa näyttämään menut tilavammalta. Tämä asento on hyvä jos esimerkiksi haluaa katsella videoita pitelemättä puhelinta kädessä; Puhelin oikeaan asentoon, asetetaan puhelin pöydälle ja VOLAA! Nauttiminen voi alkaa.

Kokomuutokset eivät ole järin suuria verrattuna N93 malliin, mutta kuitenkin eroa löytyy:

Pituus 118,2 mm / 108 mm (93i)
Leveys 55,5 mm / 58 mm
Korkeus 28,2 mm / 25 mm
Paino 180 g / 163 g

Näppäimistö
Puhelimen näppäimistön materiaali tuo mieleen jonkinlaisen ohuen teräsmaton. Aluksi näppäimiä painellessa ei juurikaan tunne koska niitä painaa tarpeeksi, mutta ovat silti miellyttävän tuntoisia painaa.

Numeronäppäimistö
Numeronäppäimet ovat erittäin mukavasti sijoitettu ja kootkin ovat kohdallaan. Esim. Viestiä kirjoittaessa sormet suoraan sanoen liukuvat näppäimistön päällä mattorakenteensa ansiosta ja näin näpytteleminen hoituu käden käänteessä. Kuitenkin viestiä kirjoittaessa löytyi eräs kiusallinen miinus, nimittäin jos kesken viestin kirjoituksen painaa punaista luuria, viesti katoaa, eikä se tallennu automaattisesti luonnoksiin. Tämä asia on kiusallinen siksi, koska C-näppäin on erittäin pienikokoinen ja se sijaitsee heti punaisen luurin vasemmalla puolella ja siksi punaista luuria painaa usein vahingossa. Siltikin huonompiakin tuotoksia on nähty.

Valikkonäppäimistö
Päävalikkonäppäin sijaitsee vihreän luurinapin ja vasemmanpuoleisen valintanapin välissä. Navigointinäppäinten koko on suoraan sanoen erittäin miellyttävä. Ne eivät ole liian pieniä eikä liian suuria.

Käyttöliittymä
Puhelin käyttää Nokian uusimpaa käyttöliittymää (Symbian OS 9.1 + S60 3rd Edition). Menut ovat hieman hitaita, joka välillä saa käyttäjän turhautumaan odotellessa esim. Galleriasovelluksen sammuttamista. Kuitenkin käyttöliittymä on selkeä ja helppo käyttää hitaudestaan huolimatta.

Päävalikosta esiintyy perustoiminnot eli osoitekirja, viestit, kalenteri, kamera jne. N-sarjan myötä puhelimiin on tullut uusi kohta: Toimisto, jonka alihakemistosta löytyy esim. Äänitys, Muunnin, laskin, muistikirja, Zip toiminto tiedostojen pakkaamiseen, QuickOffice, Adobe PDF (.pdf formaattisten tiedostojen lukuun) sekä viivakooditunnistin.

Ja tietenkin perus toiminto joka Nokian älypuhelinmallissa; päävalikkonäppäintä pohjassa pidettäessä tulee esiin lista ohjelmista, jotka ovat jääneet taustalle päälle.

Näytöt

Puhelimessa on kaksi näyttöä:

TFT päänäyttö, joka on suuruudeltaan 2,4 tuumaa, ja se toistaa 16,7 miljoonaa väriä. Pikselimäärä on 240x320. Sekä yksirivinen TFT kansinäyttö, joka on suuruudeltaan 1,1 tuumaa toistaen 65 536 väriä. Pikselimäärä on 128x36.

Päänäyttö
Puhelimen päänäyttö on suurin mitä olen itse tähän mennessä puhelimessa nähnyt. Kuitenkin kun ottaa huomioon puhelimen koon, ei näytönkään koko jää ihmettelyn varaan. Kuva on erittäin selkeä ja värit toistuvat erinomaisesti. Puhelimesta löytyy näytölle ominaisuus, joka säätää itsestään näytön kirkkautta eri valomäärän siihen kohdistuessa (pidän itse tätä toimintoa erittäin kätevänä ja toimivana ideana). Näytön yläosassa on kaksi valintanäppäintä, jotka tulevat käyttöön kun näyttö on käännetty "tietokoneasentoon".

Kansinäyttö
Puhelimen kansinäyttö on yksirivinen, ja samalla ihmettelen tässä kirjoittaessa että miksei Nokian pojat tehneet näytöstä suurempaa kun puhelimen kokokin on sen verran suuri. Värivaihtoehtoja näytölle on viisi erilaista: Valkoinen, punainen, vihreä, sininen ja vaaleanpunainen. Pohjaltaan perus kansinäytön ominaisuudet tästäkin löytyy kuin muistakin läppäpuhelimista.

Kamera
Puhelimesta löytyy 3.2 megapikselin kamera Carl Zeiss tekniikalla varustettuna. Kuvanlaatu on erittäin tarkka, eikä täydellä zoomauksellakaan (3x optinen zoomauksella tai 20x digizoomauksella) kuvanlaatu kärsi paljoakaan, siitä iso plussa. Videokamera on DVD-tasoa (VGA, 640x480) joka on erittäin käytännöllinen esim. Matkoilla ja miksei tietenkin harrastuspohjaiseen kuvailuunkin. Videokamerasta löytyy 20x ja 8x digizoomaus, jota en ikävä kyllä päässyt testaamaan softavian takia :-(

Kuten aiemmin mainitsin, kuvatessa näyttö täytyy kääntää ensin puoliväliin ja siitä vielä 90 astetta sivuunpäin. Kameran toimintonapit ovat puhelimen sivussa: Ylimpänä itse laukaisunappi jonka ympäriltä löytyy zoomauskiekko. Heti niiden alta löytyy pienikokoinen joystick, jolla pystyy säätämään kameran asetuksia. Lisäksi sivusta löytyy kaksi kameran pikanäppäintä, joista toinen vaihtaa kuvaustilaa ensin kameratilaan, toisella painautuksella videotilaan. Viimeisimpänä muttei vähäisimpänä samassa paikassa on salamatilan pois- ja päällekytkentä.

Kamerassa on mahdollisuus vaihtaa erilaisia kuvaustiloja jotka ovat: Automaattinen, omat asetukset, lähikuvatila, maisemakuvaustila, yökuvaustila sekä yömuotokuvaustila. Nämä tuovat lisää ilmettä kuvaukseen ja samalla pelastavat monissa tilanteissa kuvauksen lopputuloksen.

Että näin tällä kertaa, tämä olikin ensimmäinen arvosteluni, joten positiiviset sekä negatiiviset ovat tervetulleita tulevaisuutta katsoen :-)

Vielä lyhyesti puhelimen + sekä - ominaisuudet:

Plussaa
Erittäin hyvät kameraominaisuudet
Näytön selkeys
Näppäinten tuntuma
Kameran suojakappale
Pakkauksen sisältö

Miinusta
Paino
Hinta
Akun kesto
Ajoittainen hitaus
Läpän aukaisemisen vaikeus

Me sanomme: Nokia N93i on erittäin viihtyisä puhelin monipuoline ominaisuuksineen. Videokuvaa harrastaville ja yleensäkin kuvausta harrastaville tätä puhelinta voisin suositella erittäin lämpimästi. Kuitenkin puhelimen hinta estää monen ihmisen haaven toteutumisen, ja Nokia N93i saattaa jäädä hyllylle odottamaan omistajaansa vielä myöhempään vaiheeseen.

Arvostelun on kirjoittanut foorumin codek!

Nokia N93i hinta