Skip to main content.

Käyttökokemuksia: Nokia E61iOlen jo pitkään odottanut koska Suomeen alkaisi ilmestyä QWERTY-näppäimistöllä varustettuja älypuhelimia jotka ovat olleet varsinkin Pohjois-Amerikassa erittäin suosittuja.Vihdoin myös Suomessakin on alkanut näkymään tämän tyyppisiä älypuhelimia kauppojen valikoimassa. HTC, Palm ja Samsung ovat ehkä ne suosituimmat merkit ja Nokiakin julkaisi E61-mallinsa jokin aika sitten.

Innostuin heti mahdollisesta Nokian "peukalointipuhelimesta", mutta siitä jäi valitettavasti puuttumaan kriittisiä ominaisuuksia (kamera) joita ilman en suostu puhelinta ostamaan. Mutta nyt Nokia on iskenyt takaisin markkinoille E61i-mallilla. Tähän oli onnistuttu lisäämään juuri ne multimedia ominaisuudet mitä E61:ssa ei ollut.

Alla hieman käyttökokemuksia ostamastani Nokian E61i puhelimesta, mutta ensin teknikset speksit alta pois:

- QWERTY-näppäimistö (taustavalaistu)
- 2.8" QVGA-aktiivimatriisinäyttö, 16 miljoonaa väriä (320x240 pikseliä)
- S60 3rd Edition käyttöjärjestelmä
- One Touch -näppäimet
- 2 megapikselin kamera
- Nelitaajuus GSM/EDGE (850/900/1800/1900)
- WCDMA PS-yhteys (jopa 384kb/s)
- HSCSD-yhteysnopeus jopa 43.2 kb/s
- Infrapuna (tiedonsiirto jopa 115kb/s)
- GPRS/EGPRS
- Tukee yhtäaikaista äänen ja tiedonsiirtoa (Dual Transfer Mode)
- WLAN (IEEE 802.11g, 802.11e, 802.11i)
- Sähköpostit myös roaming-tilassa
- USB 2.0 tuki (Pop-Port-liitännällä)
- Bluetooth 1.2
- 60Mt sisäinen muisti
- MicroSD-korttipaikka (tuki 2Gt asti)
- Tuki POP/IMAP ja SMTP-protokollille
- X/HTML-selaimet, RSS-tuki

Kattavammat speksit voi lukea Nokian virallisilta sivuilta.

PakkausPaketin mukana tuli tietysti E61i-puhelin, akku (BP-4L), pikalaturi (AC-4E), handsfree nappikuuloke (HS-5), liitäntäkaapeli (CA-53), pikaopas ja manuaali sekä PC-suite-ohjelmistopaketti.

Harmikseni huomasin että tässä paketissa ei ollut mukana muistikorttia, joten ostin erikseen vielä 2Gt microSD-kortin.

Rakenne ja muotoiluTässä se sitten on, kaikessa komeudessaan. Täytyy myöntää että Nokia on osannut tehdä pieniä mutta kriittisiä päivityksiä E61-puhelimeen ja saanut päivitetyn E61i näyttämään todella herkulliselta.

Mitat eivät ole muuttuneet edeltäjäänsä nähden kovinkaan paljon:

E61: 117 x 69,7 x 14 mm, 108 cm3
E61i: 117 x 70 x 13,9 (11,5) mm, 97 cm3

Puhelimen yläosa on suurinpiirtein saman paksuinen kun edeltäjänsä, mutta puhelimen alaosa on muutaman millin ohuempi. Tämä on saavutettu pienentämällä esimerkiksi akun kokoa edelliseen versioon verrattuna.

E61i kuorimateriaali on vaihdettu tyylikkäämmäksi. Akun peittävä takakansi on harjattua alumiinia ja puhelinta ympäröivä värikuori (mocca) on tumma, tyylikäs ja mattapintainen. Se on jännä miten takakannen metallipinta antaa puhelimelle ihan eriarvoisen tuntuman kuin edeltäjän halvalta tuntuvat kuoret. E61i on ulkoisesti huomattavasti viileämpi kuin E61.

Ja vaikka E61i on kokonaistilavuudeltaan E61:sta pienempi, Nokia on saanut lisättyä puhelimen takaosaan 2 megapikselin kameran. Myös näppäimistö on kokenut pieniä mutta kriittisiä muutoksia ja tuntuvat nyt huomattavasti paremmalta ainakin tämän testaajan sormissa.

Metallisen takakannen alta paljastuu akku (BP-4L) ja se pitää poistaa jotta SIM-kortin saa liu’utettua paikalleen.

Takakansi pitää ottaa pois jotta microSD-muistikortin saa laitettua paikoilleen tai poistettua.E61i:ssä on iso 2.8" QVGA-aktiivimatriisinäyttö joka toistaa 16 miljoonaa väriä. Valitettavasti näytön kokoon nähden siinä on vain suhteellisen vaatimaton 320x240 pikselin tarkkuus. Mutta mieluummin otan hieman vaatimattoman näytön joka vie vähemmän virtaa kuin näytön jossa on suurempi resoluutio ja vaatii enemmän virtaa.
Näytön kirkkautta saa säädeltyä, joka on hyvä ominaisuus etenkin kun haluaa säästää akkua.

Näppäimistö ja muut painikkeetVaikka näppäimistön koko ei kokonaisuudessaan ole muuttunut kovinkaan paljon yksittäisten näppäinten muoto ja koko on pienentynyt ja näppäimistä on tehty hieman tyynymäisemmät eli näppäimet eivät ole enää yhtä lättänät vaan niiden päällystä on pyöristetty ja tällä tavalla saatu niihin huomattavasti enemmän tuntumaa. Näppäinten materiaali on mukavan jarruttava mattaisen pinnan ansiosta.Näppäimistön näkyvimmät muutokset ovat tapahtuneet navigointinäppäinten kohdalla. "Joystick"-navigointiohjain on poistettu ja korvattu "keinutettavalla" navigointinäppäimellä. Sen sisällä on valintanäppäin joka on ainakin omassa puhelimessa hieman huteran oloinen.

Valintanäppäimet ovat sijoitettu näytön alapuolelle, navigointinäppäimen kummallekin puolelle ja valmiustilassa niihin on oletuksena ohjelmoitu kamera ja muistikirja. Niiden alapuolella on luurinäppäimet (puheluun vastaus ja puhelun sulkemisnäppäimet). Niiden keskelle on sijoitettu neljä One Touch -näppäintä, joista pääsee suoraan osoitekirjaan, valikkoon, sähköpostiin ja oikeassa laidassa olevan näppäimen voi itse ohjelmoida asetuksista.

One Touch -näppäimet ovat erinomainen lisä ja todella käteviä. Osoitekirja on ansaitusti saanut oman painikkeen ja samoin sähköposti joka avautuu oletus postilaatikkoon.Yläkulmassa oleva virtapainike on minusta tähän asti onnistunein toteutus ja ei vaadi käyttäjältä esim. erityisen pitkiä kynsiä jotta saisi painettua painikkeen kunnolla alas toisin kuin joissain Nokian malleissa.Sivussa on äänenvoimakkuutta säätelevät painikkeet sekä pikanäppäin ääninauhuriin. Näppäimen sijoitus on kätevä jos sitä on tarkoitus käyttää esim. ajo-ohjeiden nauhoitukseen puhelun aikana tms, mutta muussa tapauksessa en ole ihan varma ansaitsisiko se oman painikkeen etenkin kun nauhurilla voi äänittaa maksimissaan 1 min vaikka käytössä olisi iso muistikortti. Onko tämä toiminta rajoitettu ettei ihmiset voisi äänittää pitkiä keskusteluja, palavereita, tms.? Itse näkisin pidemmillä äänityksillä enemmänkin hyötyjä kuin haittoja.Puhelimen pohjassa on virtaliitin, Pop-Port liitin johon voi kytkeä hands-free-laitteen tai USB-kaapelin. Sen vieressä on infrapunavastaanotin.Puhelimen takaosan sivuun on sijoitettu kaiuttimet, joista lähtee kohtuullinen ääni.Näppäimistö valaistuu pimeällä joka on erittäin hyödyllinen ominaisuus. Valitettavasti sinisellä olevat merkit eivät näy yhtä kirkkaasti kuin valkoisella olevat merkit.

KameraKameran lisäys E61i on mielenkiintoinen veto Nokialta, varsinkin kun vanhassa mallissa kameran puuttumista selitettiin sillä että suurin osa yrityksistä ei osta työntekijöilleen puhelinta missä on kamera ja E-sarja on suunnattu juuri yritys käyttöön. Ilmaan on heitetty myös mahdollisia teollisuusvakoilun estoon liittyviä selityksiä ja ihan ymmärrettäväähän se on, mutta huomioiden markkinat, minusta tämä oli hieman huono veto.

Uskoisin että Nokia on saanut palautetta kameran puuttumisesta ja sen takia lisäsi sen tähän uuteen malliin. Ainakin omalla kohdalla tämä oli yksi niistä kriittisistä syistä mikä esti minua ostamasta E61:sta.

Nokia upotti E61i:hin 2 megapikselin kameran. Kyseessä ei ole mikään erityisen hyvä kamera (ei mitään Carl Zeiss optiikkaa kuten esim. N73), mutta sillä saa otettua ihan kohtuullisia kuvia etenkin jos valoa riittää tarpeeksi. Mutta sisällä hämärässä otetut kuvat ovat täynnä kohinaa.

Kameran maksimiresoluutio on 1600 x 1200 pikseliä ja asetuksista voit valita myös pienemmän 640 x 480 resoluution. Säätöjä ei ole kovinkaan paljon, mutta mukaan on lisätty perussäätöjä.

Kuvanlaadun voi asettaa hienoon, normaaliin tai perustilaan. Kameran asetuksiin kuuluu mm. yökuvaus, sarjakuvaus, itselaukaisin (10s, 20s, 30s), valkotasapainon säätö (automaattinen, aurinkoinen, hehkulamppu, loisteputki) ja värisävyn säätö (normaali, seepia, mustavalkoinen, negatiivinen).

Myös videokuvan tallennus on mahdollista (352 x 288 pikselin maksimiresoluutio, CIF). 2Gt muistikortilla videokuvaa voi tallentaa 1h verran maksimiresoluutiolla ja 60Mt sisäinen muisti mahdollistaa vain 14 minuutin tallennuksen maksimiresoluutiolla.

Yksi ongelma mobiililaitteiden kamerasäädöissä on että ne on erittäin vaivalloista käyttää. Säätövalikkoihin pitää navigoida useamman näppäilyn verran ja se on aikaa vievää ja vaivalloista. Koko pointti mobiilikuvauksessa on se että se on nopeampaa kuin ottaa esille esim. järjestelmäkamera tai pokkari ja painaa laukaisinta. Tilanteet ovat usein nopeasti ohi meneviä ja vaikka Nokia oli tähänkin kameraan lisännyt perussäädöt, itse en niitä ainakaan tule kovin usein käyttämään ihan siitä syystä että niiden käyttöönotto vie aivan liian kauan aikaa ja jos käyttöjärjestelmä tökkii vähänkin niiden esille tuominen ja hyödyntäminen on tuskaisen hidasta.

Pari toimintaa saa suoraan näppäimistä päälle ilman että menee valikkoon:

R = yökuvaus moodi
F = sarjakuvaus

Eli kamera on hyvä lisä ja suoraan osoita ja laukaise kuvaukseen se soveltuu, mutta jos haluaa vähänkin parempilaatuisia kuvia niin kannattaa valita mieluummin esim. N73 jossa on jo ihan eri kaliberin optiikka ja säädöt.

Alla linkkejä pariin testikuvaan:

E61i pakkaus läheltä
Maisema autosta
Haminan kadulla
Näyttely sisätiloissa

Käyttöliittymä ja ohjelmiaE61:sen valmiustila-näkymään mahtuu seitsemän sovellusikonia ja asetuksista saa määrittää mitä aktiivisten sovellusten tapahtumia se näyttää (yllä olevassa kuvassa uudet viestit, kalenterimerkinnät, WLAN-verkot).Työkalut-valikkoAsennettuja ohjelmiaTässä suomalaissyntyisen Jaikun, sosiaalisen mikrobloggaus-palvelun, mobiilisovellus. E61i on täydellinen laite tällaisille sovelluksille.Painamalla Valikko-näppäintä pitkään ilmestyy näytölle pikavalikko josta näkee kaikki avoimet sovellukset. Samanlainen ominaisuus kuin Windowsin alt+tab ja yhtä hyödyllinen etenkin jos käynnissä olevia sovelluksia ei ole asetettu valmiustilaan vaan ne pitää mennä etsimään valikon Asennukset-kohdasta.E61i:n webselain. E61i:sta on iso näyttö, mutta ei kuitenkaan tarpeeksi iso perinteisten websivujen selaukseen ainakaan kovin mukavasti mikäli sivuista ei ole olemassa mobiililaitteille suunnattua versiota. WLAN tai 3G-yhteys on lähes tulkoon pakollinen jotta selailu olisi siedettävää.Webselain näyttää missä kohdassa mennään kun sivu on oikein pitkä ja painaa navigointinäppäintä pitkään.Webselaimen historiatoiminta.Koko sivun näkeminen tekee selauksesta miellyttävämpää.Galleria-sovellus ei ole yhtä hieno ja visuaalinen kuin N-sarjan kännyköissä, mutta suoriutuu tehtävästään hyvin. Flickr-palvelun tuki puuttuu ja sitä jäin kaipaamaan N73 ajoilta. Flickr on tosin tehnyt mahdolliseksi lähettää kuvia omalle Flickr-tilille sähköpostitse, joten mitään suuria menetyksiä en kärsinyt.E61i on tarkoitettu viestittämiseen. Sähköposti, SMS, MMS, chat ja esimerkiksi irkkailu onnistuu E61i:llä mainiosti. Yllä oleva kuva on ilmaisesta mIRGGI-ohjelmasta jolla voi kirjautua IRC-kanaville keskustelemaan.Mukana tuleva Quickoffice mahdollistaa mm.Word- ja Excel-tiedostojen luomisen ja muokkaamisen. Valitettavasti Quickoffice ei saanut auki tuomaani Excel-tiedostoa, mutta uuden taulukon luominen ja tallentaminen onnistui hyvin, samoin Word-tiedoston luominen ja tallennus.

Puhelimen mukana tulee myös muita toimistosovelluksia kuten muistikirja, laskin, muunnin, viestin luku (toistaiseksi vain englanniksi), Adobe PDF, Zip-pakkaussovellus, ja näytönvienti, joka mahdollistaa näytöllä näkyvän sisällön näytettävän esim. dataprojektorilla.

Tähän mennessä E61i on toiminut erittäin vakaasti ja ei ole kaatunut kertaakaan toisin kun esim. N73, joka kaatuili useaan otteeseen.

Puhelimena

Puhelimena E61i toimii hyvin ja puheluiden äänenlaadussa ei ainakaan tämä testaaja kuullut mitään erikoista joka olisi tehnyt kuullusta äänestä huonon tai erityisen hyvän. E61i sopii käteen hyvin ja vaikka puhelin on melko leveä standardi patukka puhelimeen verrattuna, siitä saa silti hyvän otteen. Mielenkiinnolla jään odottamaan kuinka kylmäksi puhelimen metallinen takaosa tulee Suomen talvipakkasilla. Pitkillä puheluilla vaihdoin mukana tulleeseen hands-free kuulokkeeseen mukavuus syistä, mutta tämä on ollut aina käytäntöni oli kyseessä sitten pieni tai iso puhelin.

Kuten muissakin E-sarjan puhelimissa myös E61i:ssä on äänikomennot ja puhe-toiminnot, mutta valitettavasti puhe-toiminnoista löytyy vain englanninkielen tuki.

Äänitiedostojen valitseminen soittoääneksi ei ole mitään uutta mobiilipuhelimissa ja myös E61i:ssa voit valita minkä tahansa äänitiedoston soittoääneksi.

Puhelimesta löytyvä WLAN-yhteys mahdollistaa myös tuen internet-puheluille, joita en toistaiseksi ole testannut.

Viestit ja sähköposti

E61i:ssä on todella monipuoliset viestintä mahdollisuudet. Se tukee SMS, MMS, IMAP4/POP-sähköpostia ja pikaviestejä. Etenkin sähköpostiominaisuuksia on paranneltu. Tukea löytyy useammalle postilaatikolle eli sähköpostitilille ja E61i tukee myös ns. push e-mail -toimintaa joka tarkoittaa että kun sinulle tulee sähköposti palveluntarjoajan palvelimelle se lähetetään heti laitteeseesi eli tässä tapauksessa puhelimeesi. Puhelimeen pitää lisätä vain Mail for Exchange -sovellus.

Itsellä ei ole tällaisille toiminnoille suurta tarvetta koska sähköpostien tarkastaminen ei ole niin minuutin päälle vaan tarkistan ne silloin kun on aikaa. Silti tämä vaikuttaa erittäin kätevältä toiminnolta etenkin jos käytössä on kiinteä laajakaistaliittymä ja datayhteyden voi pitää koko ajan auki. Mail for Exchange sovelluksen voi myös asettaa tarkistamaan sähköpostipalvelimen 15, 30 ja 60 minuutin välein.

Ainakin tämän testaajan sähköposti- ja tekstiviestilaatikoista löytyy jo niin paljon viestejä että toimistosovelluksista löytyvästä Etsi-toiminnasta on suuri apu kun etsit jotain tiettyä sähköpostia ja et jaksa käydä kaikkia viestejä ja merkintöjä läpi.

Yhteydet

3G, GPRS- ja EDGE-tuet sekä WLAN-tuki mahdollistaa erilaisten datayhteyksien luomisen riippuen siitä mitä on tarjolla. Etenkin WLAN-yhteys mahdollistaa sujuvan webselailun.

Jostain syystä en saanut sähköpostitilien tarkistamista WLAN-yhteyden välityksellä mutta 3G- ja GPRS-yhteyttä käyttäen se onnistui ilman sen kummempia ongelmia.

Yhteys tietokoneeseen (PC) sujui mutkattomasti sekä Bluetoothin että mukana tulleen datakaapelin välityksellä.

Toiminta-ajat

Parin viikon käytön jälkeen voin todeta että E61i:n akku kestää yllättävän pitkään. Käytän päivittäin useaan otteeseen sekä 3G- että WLAN-yhteyttä sähköpostin tarkistamiseen, surffailuun ja Jaikuiluun. Tekstiviestejä tulee lähetettyä suhteellisen useasti ja monen tunnin puhelusessiotkin sujuvat hyvin. Otan myös puhelimen kameralla kuvia lähes päivittäin. Tavallisessa käytössä on tullut ladattua akku aina kahden tai kolmen päivän välein eli Suomeksi sanottuna akku kestää todella hyvin.

Yhteenveto

Tässä Nokian E61i:ssä löytyy toimintoja enemmän kuin riittämiin ainakin tälle käyttäjälle ja se on toiminut viimeisen kahden viikon aikana kuin unelma. Tyyliltään ja ominaisuuksiltaan se on juuri sellainen älypuhelin mitä olen etsinyt.

Valittamista on melko vähän. Kameran kuvat ovat etenkin entisenä N73 omistajana aika hurjan näköistä, mutta menettelevää jälkeä, kelpaa hyvin sellaiseen jokapäiväiseen valokuvabloggaukseen, parempaa laatua olisin tosin toivonut.

Näppäimistön toimivuus on erinomainen ja iso näyttö tekevät tästä erinomaisen viesteilyyn.

Stereokuulokkeiden ja muistikortin puute harmittaa ja mukana olisi voinut olla myös jonkinlainen suojakotelon etenkin kun E61i:ssä on iso näyttö ja helposti naarmuuntuva metallinen takaosa. Kelpo kotelon (esim. Nokia CP-111) saa ostettua erikseen n. 20 EUR hintaan.

Puhelimella on hintaa n. 430-460 EUR.

+ Muotoilu
+ Näppäimistö
+ Monipuoliset datayhteydet
+ Vakaus
+ Akku
+ Näyttö
- Muistikortin ja stereokuulokkeiden puute
- Kameran kuvanlaatu