Skip to main content.

Arvostelu: Samsung Galaxy S I9000

Samsungin ensimmäinen älypuhelin Samsung Galaxy I9000 saapui suomeen viimevuoden elokuussa. Heti sen saapumisen jälkeen suosio on ollut vahvaa, eikä valinta vuoden älypuhelimeksi ole mielestäni ollenkaan liioiteltua.

Ominaisuudet
Tärkeimpiä ominaisuuksia ovat 4-tuuman Super AMOLED-näyttö, 5-megapikselin kamera automaattitarkennuksella, radio sekä A-GPS. Yhteysvaihtoehtoina löytyy GPRS, EDGE, 3G, HSDPA, HSUPA, WLAN (b/g/n + DLNA-tuki), Bluetooth v3.0. Puhelimen lataus ja yhteys tietokoneeseen hoituu microUSB v.2.0 välityksellä. Käyttöjärjestelmänä puhelimessa on Android 2.2. Strategiset mitat ovat 122.4 x 64.2 x 9.9 mm ja paino 118 g. Irroitettavan ja samalla vaihdettavan takakuoren takaa löytyy 1500 mAh Li-Ion akku, microSD-korttipaikka sekä lokero sim-kortille. Toisin kuin iPhone 4:ssä, on akun sekä takakuoren vaihto mahdollista ilman erillisiä työkaluja.

Käytössä
Puhelimen Android 2.2 käyttöjärjestelmä antaa käyttäjälleen mahdollisuuden kustomoida puhelin erilaisilla sovelluksilla haluamakseen. Android Marketista ladattavien hyötyohjelmien sekä pelien kirjo on laaja, aina sääohjelmista kalorilaskureihin. Sovellusten sekä pelien hinnat vaihtelivat. Joskus ilmainen versio saattoi olla varustettu mainoksilla, jolloin pienen maksun maksamalla sai käyttöönsä "Pro-version" ja pääsi mainoksista eroon. Paljon matkustelevana koin itselleni erityisen hyödylliseksi monet ilmaiset sanakirjat, joita marketissa oli tarjolla.

Kameroita Galaxystä löytyy kaksin kappalein, edessä VGA videopuheluita varten sekä takaa itse pääkamera, 5 megapikseliä. Laadullisesti kamera on hyvä, mutta salaman puuttuminen estää pimeässä kuvaamisen lähes kokonaan. Kamerasta löytyy myös Geotagging-ominaisuus, jolloin puhelin merkitsee jokaiseen kuvaan myös kuvanottopaikan gps-koordinaatit.

Navigointikäyttöä varten puhelimessa on valmiina Google Maps, Latitude, Navigointi sekä Places-sovellukset. Puhelin hakee karttatiedot inernetistä, joten jos aikoo käyttää navigointia useasti, kannattaa ottaa puheinliittymään mukaan myös pakettidata. Places-sovelluksella voit hakea sinua lähimpänä olevat Ravintolat, kahvilat, baarit, hotellit, museot ja nähtävyydet, huoltoasemat sekä rahannostoautomaatit. Kokeiltaessa yhtään rahannostoautomaattia ei sovelluksen mukaan kuitenkaan löytynyt.

Internetkäytössä Galaxyn 4-tuumainen näyttö toimii todella hyvin. Sivut avautuvat ensiksi kokonaisuudessaan, jonka jälkeen käyttäjä voi ruutua "nipistämällä" kohdentaa lähemmäksi haluamaansa sivun kohtaa. Puhelimessa tulee mukana myös sähköpostiohjelma, johon voi lisätä POP3, Exchange tai IMAP-tilin. Googlen Gmail-sähköpostipalvelua varten löytyy myös oma ohjelma. Word, Excel, Powerpoint ja PDF-tiedostoille löytyy oma lukuohjelma ThinkFree Office.

Akkukesto puhelimessa oli keskimäärin kaksi päivää aktiivisessa käytössä. Pelkässä puhe- ja tekstiviestikäytössä akku kesti parhaimmillaan jopa neljä päivää. Akun lataaminen tyhjästä täyteen kesti noin kaksi tuntia.

Loppusanat
Samsung Galaxy I9000 on kokonaisuudessaan toimiva paketti. Androidin muokkautuvuuden ja sovellustarjonnan ansiosta puhelin on helppo räätälöidä jokaiselle käyttäjälle mieleiseksi. Tämän ansiosta myös puhelimen käyttäjäkunta on laaja - opiskelijasta yritysjohtajaan. Ainoaksi rajoittavaksi tekijäksi puhelimessa jää sen hinta, joka on tällähetkellä (02/2011) Hintaseuranta.fi:n mukaan keskimäärin 528 euroa.

Plussat
+ Androidin muokattavuus
+ Valmiit sovellukset sähköpostin sekä Microsoft Office-dokumenttien lukemiseen
+ Internetkäyttö
+ Tarjolla olevat sovellukset

Miinukset
- Kameran kuvausvalon / salamavalon puuttuminen
- Hinta (tietyin varauksin)